The Bulgarian Times

Летящото такси Ehang вече вдига пътници във въздуха (ВИДЕО)

в Свят

Откакто показа първия си прототип на изложението CES през 2016 г., Ehang е работила усилено по своето летящо такси. Китайската компания обаче е пазила напредъка си в тайна, затова мнозина са смаяни от новината за Ehang 184: летящото такси вече е в етап на изпитания с хора и вози пътници на борда.

Изработен от въглеродни влакна и епоксидна смола в съчетание с алуминиева сплав, Ehang 184 развива максимална скорост от 130 км/ч. Фирмата казва, че самолетът може да лети с круизна скорост в продължение на 25 минути. Презареждането на батериите, захранващи неговите електрически двигатели, отнема около час. Летящото такси е способно дори да издържи на ураганни ветрове от седма степен.

Наскоро публикувано видео от компанията показва как в мини-самолета се качват множество пътници, включително главният изпълнителен директор на компанията Хуажи Ху и китайски висши държавни служители като заместник-кмета на Гуанджоу Уанг Донг. Самолетът се справя добре с различни сценарии в изпитанията. Той лети при тежка мъгла и в условията на силен вятър, за който фирмата твърди, че е тайфун от седма степен. Също така може да се види, че е способен на летене през нощта, като се издига на височина от 300 м, и завършва полет на дълго разстояние – 8,8 километра. Компанията твърди, че е покрила разстояние от 15 километра в отделни тестове.

„Изпълнението на пилотирани тестови полети ни позволява да покажем безопасността и стабилността на нашите летящи таксита“, каза Ху. „Това, което правим, не е екстремен спорт – безопасността на всеки пътник винаги е на първо място. Сега, след като успешно тествахме Ehang 184, наистина съм развълнуван да видя какво ни обещава бъдещето по отношение на въздушната мобилност“.

Перспективите летящото такси скоро да влезе в действие никак не са бледи. Ehang вече има споразумение с щата Невада в САЩ да извърши тестове там, както и договор с транспортната комисия в Дубай – за същото. Ако изпитанията преминат успешно, возилото скоро може да заработи официално. / GreenTech.bg

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе