Лекари предупреждават, че има опасност Асанж да умре в затвора

в СВЯТ

С отворено писмо медицински специалисти призовават основателя на WikiLeaks да бъде преместен в болница, където да получи спешно лечение

Над 60 лекари са изпратили до британските власти отворено писмо в което изразяват страховете си, че здравето на Джулиан Асанж се е влошило дотолкова, че има опасност той да умре в затвора, в който е държан от април.

48 годишният австралийски гражданин се бори срещу искането на САЩ да бъде екстрадиран заради публикациите на WikiLeaks, разкриващи военни престъпления по време на кампаниите в Ирак и Афганистан. Според повдигнатите срещу него обвинения по Закона за шпионажа, той може да бъде осъден на до 175 години в щатски затвор. В писмото, адресирано до британския вътрешен министър Прити Пател, лекарите призовават Асанж да бъде преместен от затвора с максимална сигурност Белмарш в университетска болница.

Специалистите основават оценката си на „плашещите свидетелства на очевидци“ от съдебното изслушване от 21 октомври, както и на публикуван на 1 ноември доклад на специалния докладчик на ООН по изтезанията Нилс Мелзър. Независимият експерт на ООН предупреждава, че „продължаващото излагане на Асанж на произвол и малтретиране може скоро да му коства живота“.

„Пишем това отворено писмо като медицински специалисти, за да изразим сериозните си опасения за физическото и психично здраве на Джулиан Асанж“, заявяват лекарите в своето послание от 16 страници. Те изтъкват опасенията си относно физическата способност на Асанж да издържи на съдебната процедура за екстрадирането, насрочена за февруари.

„Господин Асанж се нуждае от спешна експертна медицинска оценка както на физическото, така и на психическото му състояние. Всякакво предписано лечение трябва да се приложи в университетска болница с подходящо оборудване и персонал (третична здравна помощ). „Предвид наличните в момента доказателства, имаме реални опасения, че ако не се проведе такава спешна оценка и лечение, г-н Асандж може да умре в затвора. Медицинската му ситуация е изключително спешна.Няма време за губене“, се настоява в писмото.

Подписалите го лекари са от Съединените щати, Австралия, Великобритания, Швеция, Италия, Германия, Шри Ланка и Полша.

Съдебното изслушване през октомври бе първата публична поява на Асанж от шест месеца. Според разказите на присъствалите, основателят на WikiLeaks е изглеждал изключително немощен и объркан. Той е имал затруднения да се фокусира и да отговаря дори на въпроси като рождената си дата, а в края на заседанието е завил на заседанието, че не успял да разбере какво се случва в съда. Той също така се е оплакал от условията, в които е държан в затова Белмарш, и от липсата на възможност да подготви защитата си. БАРИКАДА

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА