Лауреат на Пулицър: “Facebook въведе глобална цензура”

в България/Свят
Loading...

В службата за сигурност на  Facebook работи «група за борба с тероризма», състояща се от бивши сътрудници на разузнавателните служби, правоохранителните органи и юристи.

Това пише в статията си за изданието Truthdig лауреатът на премията Пулицър в областта на журналистиката Крис Хеджес.

Както твърди началникът на департамента за глобална политика на управлението на Facebook Моника Бикерт, компанията няма да чака  «злоумишлениците да публикуват постовете си» — с помощта на изкуствения интелект Фейсбук автоматично отсява нежеланите публикации още преди те да бъдат видени от други ползватели.

 

Ерик Шмидт, който този месец ще напусне поста ръководител на холдинга  Alphabet, който притежава Google, призна, че компания разработва алгоритми, за да не показва материалите от руски сайтове при търсенето, «което всъщност е блокиране» на тези ресурси.

Става дума за «глобална цензура», подчертава журналистът.

В Германия властите глобяват социалните мрежи за «съмнителни акаунти», а във Франция президентът Еманюел Макрон настоява въобще да се премахнат «фалшивите новини» от интернет.

Facebook и Instagram блокираха акаунтите на чеченския лидер Рамзан Кадиров, защото той се оказал в санкционните списъци на САЩ.

Facebook в сътрудничество с израелското правителство е ликвидирало над 100 акаунта на палестински активисти.

Това е някакъв «зловещ марш от оруелския свят, нещо като престъпление срещу мисълта, казва авторът.

Хеджес цитира книгата на Оруел  «1984»: «Нима не ви е ясно, че задачата е да се смалят хоризонтите на мисълта? Така ние правим мислепрестъплението невъзможно — за него не остават думи. Всяко необходимо понятие ще се изразява с една-единствена дума, значението на думите ще бъде строго определено, а страничните значения ще бъдат изпразнени и забравени….С всяка година все по-малко и по-малко думи…».

 

Никой не вярва вече на корпоративния капитализъм, глобализацията, свободния пазар и оправдаващата всичко това идеология на неолиберализма, твърди авторът на статията.

Предаването на властта в ръцете на корпорациите и банките не реши световните проблеми и не повиши жизненото равнище.

Тази идеология стана само прикритие за алчността на елита, който днес контролира голяма част от световните богатства.

Тези елити се стремят да отклонят вниманието от реалните причини за недоволството — огромното социално неравенство.

 

Елитите няма с какво да отговорят на критиците на империализма и корпоративната държава, затова единственият изход е да заставят недоволните да замълчат.

Както отбелязват от  World Socialist Web Site, в условията на нарастващия интерес сред младежта, трудещите се към понятията равенство и социализъм, всъщност, блокирайки по ключови думи тези сайтове и акаунти, елитите се опитват да въведат «карантина» между ресурсите и тези, които ще поискат да получат достъп до тях.

Превод: Петя Паликрушева, News Front

Познайте кой стои зад кампанията за борба с ”фалшивите новини” във Фейсбук

Facebook започна да отбелязва ”фалшивите” новини, т.е., неудобните истини…

Facebook ще се довери на незаслужаващите доверие потребители, за да оценяват достоверността на новините

Loading...

Последни от България

Отиди Горе