Лазерните комплекси „Пересвет“ застъпиха на бойно дежурство (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Лазерните комплекси „Пересвет“ застъпиха на опитно-бойно дежурство в руската армия, съобщи изданието „Червена звезда“

 

По данни на вестника комплексите „Пересвет“ застъпили на бойно дежурство на 1 декември. Руската армия започна да се превъоръжава с тях миналата година и личният й състав започна да ги усвоява. Тези подразделения преминаха преподготовка на базата на военнокосмическата академия и на промишлени предприятия. Военнослужещите придобили теоретични знания и практически умения.

Президентът Путин представи лазерния комплекс „Пересвет“ на 1 март пред Федералното събрание. Името на комплекса беше избрано чрез всеобщо гласуване. В средата на юли комплексите постъпиха на въоръжение във Военнокосмическите сили на Руската федерация.

Голяма част от информацията за комплекса е засекретена, но според експерти той изпълнява задачи на противовъздушната и противоракетната отбрана.

Използването на лазерен лъч е много по-икономично от използването на стандартните противоракетни. Освен това е по-голяма точността на поражението. Като източник на енергия за лазерни импулси се използват компактни ядрени силови установки.

Според военни експерти комплексът „Пересвет“, крилатите ракети „Буревестник“ и безпилотният подводен апарат, „Посейдон“, който може да носи ядрен заряд на борда, нямат аналози в света.

Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

Руски лазерни технологии променят представата за войната на бъдещето

Защо и е на Русия самолет с лазерно оръжие

Шестото поколение на „Миг-41“ ще бъде въоръжен с лазерно и микровълново оръжие

Междузвездни войни: защо руското лазерно оръжие заплашва американците

Русия се хвали със сателити убиийци