Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Лавата под супервулкана Йелоустоун се надига, учени предупреждават, че изригването му би опустошило цялата планета

в Любопитно
Loading...

1500 градуса по Целзий във Вашингтон и Ню Йорк, а в Ел Ей даже още по-топличко ще бъде…

“Възможно ли е да е предстоящо изригването на супервулкана “Йелоустоун”?

В целия свят сеизмичната активност се увеличава през последните години и по всичко личи, че този процес се ускори значително през първите дни на 2019 г. Или по-точно казано, множество спящи вулкани започнаха отново да оживяват, което поражда загриженост и за това, което потенциално може да се случи в Йелоустоун.

Разбира се, Йелоустоун никога не е бил “спящ” вулкан, а и през последните 6 месеца дава нови признаци на живот. Чисто нови гейзери се отвориха по земната повърхност над него, гейзерът Стиймбоут /Steamboat Geyser/ е най-активният от десетилетия насам, а някои други гейзери дори изригнаха. И сега ни се казва също така и, че “част от разтопена скала с дължина 465 мили” се надига директно под Йелоустоун, която надигаща се разтопена скала, учените наблюдават много внимателно, както разкрива документален филм по въпроса.

Супервулканът, разположен в едноименния национален парк “Йелоустоун” е изригвал три пъти в историята – преди 2,1 милиона години, преди 1,2 милиона години и преди 640 000 години.

Вулканите обикновено изригват, когато разтопената скална маса, известна като магма, се издига до повърхността всред топенето на земната мантия, поради преместването на тектоничните плочи. Геолозите обаче разкриха точно това – че магмената камера на Йелоустоун, която е разположена на върха на магмения шлейф, бавно се издига всяка година.

Надяваме се, че нищо съществено няма да се случи в Йелоустоун още много дълго време.

Експертите обаче ни уверяват, че един ден все пак ще се случи поредно негово изригване, а когато това се случи, то ще причини “вулканична зима”, която е еквивалентна на ядрената зима и която ще направи почти невъзможно отглеждането на каквито и да било култури и в крайна сметка ще причини ужасяващ глобален глад.

Цитат от д-р Кристофър Килбърн:

– В резултат на изригването, количеството слънчева светлина, достигащо до повърхността на земята, намалява и в резултат, а това ще предизвика т. нар. вулканична зима, тъй като температурите никога няма да могат отново да се възстановят до предишните си стойности.

“Завесата от пепел ще пречи на слънчевите лъчи да затоплят земята, така че ще получим непрекъснати зими, които ще предизвикат в крайна сметка, глобално заледяване”.

Т.е. ако Йелоустоун изригне днес, никога повече от този момент нататък животът ни няма да бъде същият.

Говорим за бедствие, което е в мащаб, който повечето от нас не биха могли дори да си представят и което ще направи по-голямата част от страната /САЩ/ напълно необитаема…”

Българска Легия за защита / Bulgarian Defense Legion

ПО ТЕМАТА

”Голямата вълна ще дойде от американския континент в резултат на изригването на Йелоустоунския супер-вулкан.”:

Последни от Любопитно

Отиди Горе