The Bulgarian Times

Кудрин посочи цената, на която ни предлагат да продадем родината си

в Свят
Loading...

През настоящата година руският златен резерв, който към 1 май достигна 1909,8 тона (увеличение с 71,6 т от началото на годината), може дори да надхвърли 2000 тона. По този показател Русия се нарежда на пето място в света, след Съединените щати, Германия, Италия и Франция.

Ако сравним с периода от 2009 г., то Русия е купила повече злато, отколкото Китай – с около 1100 тона. Страните от БРИКС активно увеличават своите златни резерви.

Това нарастване има собствена логика. До неотдавна разпадът на доларовия свят на няколко валутни зони изглеждаше слабо вероятен сценарий. Но с идването на Тръмп и неговата политика на търговски бариери, вероятността този сценарий да се сбъдне нараства в средносрочен план. Вероятно в бъдеще Канада, САЩ и Мексико ще имат единна валута.

Какво ще стане с доларовите резерви на основните централни банки в света, включително Централната банка на Русия, не е ясно. А при срив на глобалната доларова система, златото определено не е най-лошият начин да се запазят финансовите активи. Като алтернатива могат да се разглеждат и компании от традиционната икономика с големи дълготрайни активи и парични потоци – “Газпром”, “РусГидро” и др. Що се отнася до криптовалутата, гледните точки са абсолютно различни.

А сега, главната цифра на седмицата: Колко струва суверенитетът на Русия? Тоест, за колко ни предлагат да продадем родината си?

Оценката на отрицателното въздействие на западните санкции върху задържането на растежа на руската икономика след последната санкционна вълна се е увеличила до 0.5%(!) От БВП.

Това заяви председателят на Сметната палата Алексей Кудрин. Преди новата вълна от санкции, отрицателното въздействие беше някъде между 0,2-0,3% от БВП. Припомняме, че в началото на април САЩ наложиха санкции срещу 7 руски бизнесмени, 14 компании и 17 чиновника…

Половин процент – ни повече, ни по-малко – това сме заплатили за нашия суверенитет!

Нека добавим, че Русия компенсира въвеждането на американските санкции с нарастващите цени на петрола. Вижда се, че Русия може да устои на външен натиск. Единствената сериозна последица от санкциите на САЩ е ниската оценка на руските активи на фондовите пазари.

Александр Разуваев,
Поглед.инфо

 

Loading...

Последни от Свят

Почина Ники Лауда

Loading... На 70-годишна възраст почина световният шампион от Формула 1 и бизнесмен
Отиди Горе