Кристалина Георгиева застава начело на Световната банда

в Свят
Loading...

Тя ще изпълнява временно длъжността президент от 1 февруари

От 1 февруари Кристалина Георгиева ще оглави Световната банка. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ, съобщават международните агенции.

Причината е изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който е с мандат до 2022 г. Новината разпространи “Ройтерс”, а малко след това бе потвърдена от Световната банка.

59-годишният Ким обяви, че от същата дата ще се присъедини към частна компания и ще се съсредоточи върху развитието на инфраструктурата в развиващите се страни, но банката не предоставя повече подробности.

Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на Световната банка, ще поеме ролята на временен президент, когато Ким напусне, пише CNBC.

Ким застана начело на Световната банка през 2012 г.

Точно преди две години Георгиева обяви, че е поканена лично от президента да заеме новия пост Главен изпълнителен директор на Световната банка. На 2 януари 2017 г. тя обяви, че напуска Европейската комисия. На нейно място, но с нов ресор, бе предложена и одобрена за комисар Мария Габриел.

Истината за Световната банка и ограбването на света

Дъщерята на Цветан Цветанов работи за световна банда

Дъщерята на екс-президента Петър Стоянов работи в банка Ротшилд в Лондон, а синът на Корнелия Нинова в „Голдман Сакс“ в Ню Йорк

Кристалина: Българите да не се притесняват, че животът им ще поскъпне с eврото, ще е само с 50%

Последни от Свят

Отиди Горе