Криптовалутата на Telegram остава рисковано предложение

в Крипто
Loading...

Telegram Open Network e под натиска на SEC за предполагаемо провеждане на нерегистрирана продажба на ценни книжа, като съдебното заседание е насрочено за 2020 г.

Но дори ако TON успешно защити делото си, има и други проблеми, които могат да притесняват потенциалните инвеститори.

TON се стреми към амбициозни технологични цели. Разгръщането на всички функции, описани в 500 страници на множеството ‘бели книги’, може да отнеме повече време, отколкото се очаква. Платформата остава в начален етап на развитие, тъй като много от нещата все още се разработват. Освен това, решението да „пуснат своя криптовалута“ навява на мисълта, че може и да не успеят да си спазят сроковете..

В тази връзка, ходът на SEC да спре TON да издава свои монети беше считана за положителен фактор от някои инвеститори. Това би трябвало да даде на проекта повече време за разработване на нещо повече от минимален жизнеспособен продукт и потенциално подобряване на обществените настроения за стартиране на мрежата – ако проектът уреди своя случай със SEC.

Независимо от окончателната присъда за спора около TON, тя ще привлече значителен обем ресурси, които биха могли да бъдат използвани за развитието на платформата. Това е особено важно, тъй като мрежата вече прави големи разходи.

Според заявлението до SEC, „към 31 януари 2019 г. TON е използвал приблизително $218 милиона от $ 1,7 милиарда, събрани за подкрепа на развитието на приложението за съобщения (Messenger) и TON блокчейна“.

Според собствените прогнози на Telegram са свързани с разходи от около $520 милиона между 2019 г. и 2021 г. само за Messenger. Подобни непропорционални разходи пораждат въпроси относно използването на средствата, тъй като платформата все още не е напълно завършена.

Опасно висока оценка

Telegram планира да има първоначално предлагане от 5 милиарда GRAM монети. Токените ще се разпределят на инвеститорите постепенно – на траншове – 3, 6, 12 и 18 месеца след старта. На всичкото отгоре проектът има за цел годишната инфлация на доставките от два процента.

Не всички инвеститори са закупили монетите на една и съща цена: в първия кръг купувачите платиха $0,37 за всеки GRAM, докато във втори кръг, инвеститори платиха $1,33 за GRAM.

Някои от тях обаче успяха да продадат тези монети на вторичните пазари. Telegram публично забрани на инвеститорите да препродават закупените от тях активи си под санкцията за прекратяване на договора за покупка. Купувачите и продавачите заобикалят това, като подписват договори за забавена доставка, които се изпълняват едва след старта на мрежата.

Извънборсовите сделки с GRAM се оценяват между $1,6 и $4. През юни тази година, базираната в Япония крипто борса Liquid продаде ограничен брой монети на цена от $4. Въз основа на тези данни общата оценка на мрежата TON e някъде между $1,8 и $20 милиарда.

Ако монетата се добави за търговия обаче, по-ниската граница на оценяване изглежда по-вероятна. Първоначалните инвеститори изглежда са нетърпеливи да продадат, което в комбинация с негативните настроения и висока цена за някои инвеститори може да доведе до паническа продажба.

Мечата перспектива на цялостния пазар вероятно ще влоши ситуацията. На цена от $4, проектът би бил приблизително толкова ценен колкото Етериум – сценарий, който много хора вече си го разиграват в главите.

Въпреки че някои хора смятат TON за следващото голямо нещо в криптосферата, инвеститорите трябва да проявяват повишено внимание – първоначалният натиск върху продажбите вероятно значително ще надмине търсенето. Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе