The Bulgarian Times

„Кремълският списък”

в Свят

Old money, new money и the deal

Дългоочакваният „кремълски списък” бе публикуван в края на януари. Той е съставен съгласно американския закон „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции” (CAATSA – The Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), който бе подписан от президента Доналд Тръмп през август 2017 г.

Самият списък, в който фигурират 210 имена, е наречен набързо и иронично още „списък на приятелите на Путин”. В него влизат 114 чиновници от руската администрация и 96 руски олигарси. 

Не липсват и премиерът Дмитрий Медведев, и външният министър Сергей Лавров. Сред „приятелите на Путин” фигурират още председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, председателят на Думата Вячеслав Володин, специалният представител на президента Сергей Иванов, секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, главата на Федералната митническа служба Владимир Булавин, първият зам.-министър на отбраната и началник на Генералния щаб Валерий Герасимов, началникът на ГРУ Игор Коробов, главният прокурор Юрий Чайка, началникът на Следствения комитет Александър Бастрикин, директорът на Федералната служба за охрана Дмитрий Кочнев, директорът на ФСБ Александър Бортников, директорът на външното разузнаване Сергей Наришкин, губернаторът на Санкт Петербург Георгий Полтавченко, кметът на Москва Сергей Собянин и други чиновници, в това число и цялото ръководство на администрацията на президента на Русия. В „кремълския списък” могат да се прочетат още имената на директора на „Ростех” Сергей Чамезов, на „Россет” Олег Бударгин, на генералния директор на „Росатом” Алексей Лихачов, на началника на „Русхидро” Николай Шулгинов, на генералния директор на руските железници Олег Белозеров, на директора на „Аерофлот” Виталий Савелиев, на президента на „Обединена самолетостроителна корпорация” Юрий Слюсар и на редица други ръководители на държавни компании. Естествено, голям интерес представляват публикуваните имена на руски олигарси. В „кремълския списък” са включени руски бизнесмени със състояние повече от един милиард долара като Олег Дерипаска, Роман Абрамович, Владимир Потанин, Вагит Алекперов, Герман Греф, Леонид Федун, Алишер Усманов, Виктор Векселберг, Вадим Якунин, Алексей Милер, Игор Сечин, Михаил Фридман, Михаил Гуцериев, Сюлейман Керимов, Андрей Костин, Зиявудин Магомедов, Михаил Прохоров, Евгений Касперский.

Цитираните по-горе имена са само част от обнародваната листа. Но се твърди, че има и секретен „кремълски списък”. 

В него фигурират отново високопоставени руски чиновници и лица със състояние, по-малко от един милиард долара. Освен това бе обявено, че ще има още един доклад на американското Министерство на финансите, в който ще бъдат изчислени потенциалните последствия от разширяването на санкциите на САЩ „върху държавния дълг на Русия и пълния спектър на дериватите”. Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия, справедливо отбелязва, че въпросният „списък” не води автоматично до икономически санкции.

Той преследва предимно политически цели, основната от които е разрушаване на политическата стабилност и насърчаване на подривни настроения в навечерието на президентските избори. 

Публикуваният „кремълски списък” е само един текущ отчет. Американското финансово министерство може да разшири по всяко време списъците, без да има нужда от някакъв допълнителен доклад. В „кремълския списък” са прибавени предприятия, в които има над 25% руско държавно участие и имат печалба над 2 милиарда долара. Не е случайно, че покойният Збигнев Бжежински преди време заяви:

„Русия може да си има колкото си иска атомни куфарчета, но тъй като 500 милиарда долара на руския елит са вложени в наши банки, разберете: този ваш елит е вече наш”.

Боян Чуков, A-specto.bg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

 Прочети целия текст в Брой 46 на списание a-specto

Последни от Свят

Снимка на деня

ПРИЕМИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ! ВЕДНАГА! Those inconsiderate leavers how dare they not consider
Отиди Горе