Крах на американския долар: Владимир Путин предлага преминаване на разплащане в национални валути

в Свят

Руският президент Владимир Путин отделя особено внимание на независимостта на нашата страна, а също и на укрепването на взаимоотношенията с международните партньори. На полето на Източния икономически форум ръководителят на Кремъл повдигна едва ли не най-важния въпрос, който ще позволи на държавите да излязат от диктата на САЩ и зависимостта от долара.

В хода на пленарното заседание президентът на РФ заяви, че взаимната търговия в национални валути е една от мерките, която би способствала за укрепването на икономиките, а също не би позволила на Вашингтон да чувства, че в света винаги ще търгуват, използвайки американските пари.

„Ние ще се движим към това постепенно“ – уточни той.

Той подчерта, че за да се намалят рисковете на разплащането в национални валути е необходимо да се диверсифицират изплащанията и дейността между партньорите. Той също приведе пример как Русия се справя с тези трудности вътре в страната.

Предложението на руския лидер беше подкрепено от много делегати, пристигнали във Владивосток. В частност от председателя на КНР Си Цзинпин. Стокооборотът между Москва и Пекин расте с всяка изминала година. За да може да се възползват от партньорството с още по-голяма изгода и да укрепят националната си валута, страните стигнаха до единното мнение – постепенно да се отказват от долара и да разплащат в рубли и юани.

За американците такава тенденция в света може да бъде „убийствена“. На днешен ден външният дълг на САЩ съставлява примерно 20 трлн. долара. При това никой не може да гарантира, че „сапуненият мехур“ няма да се спука още утре. Отказът от разплащане в долари и използването на системата SWIFT, вероятно ще приближи краха на икономиката на САЩ.

При това, ако този крах все пак се състои, то онези държави, които преминат на разплащане в националните си валути имат повече шансове, че финансовия колапс няма да се отрази на икономиките им. Те ще бъдат независими от долара.

От което следва, че паричната политика на Владимир Путин, предлагана от руските международни партньори е изгодна и е някаква застраховка пред гибелта на доларовата система. Преминаването на национално разплащане е прерасна възможност да се излезе от американския долар.

Превод: М.Желязкова, Поглед.инфо

ПО ТЕМАТА:

Лавров: Дните на долара са преброени

Най-простото обяснение, какво е доларът ?

 

Последни от Свят

Отиди Горе