Коронавирусът в Европа: липса на медицинско оборудване и паническо пазаруване

Европейските държави се опитват да получат десетки хиляди допълнителни вентилационни устройства и защитно оборудване за здравните работници, като същевременно се опитват да уверят обществото в сигурността доставките на храни, докато кризата, причинена от коронавируса, продължава да се задълбочава.
Страните се състезават помежду си за необходимото медицинско оборудване и се опасяват, че ще се изправят пред съдбата на Италия, където броят на случаите и смъртните случаи продължава да нараства бързо, въпреки сегашния строг изолационен режим.
Експоненциалното увеличение на броя на инфекциите е тревожно в цяла Европа: властите се опасяват, че здравните системи няма да се справят с тежестта.
Във Великобритания премиерът Борис Джонсън възложи на промишлени предприятия, включително производители на автомобили, да произвеждат това, което изисква здравната система. Това включва по-специално производството на 20 до 30 хиляди вентилационни устройства в допълнение към съществуващите 8000.
Италия възложи на единствения местен производител на апарати за изкуствено дишане да увеличи производството си четири пъти, от 125 на 500 бройки на месец, и назначи войски, които да помогнат на компанията да реши този проблем. Според властите обаче дори това няма да е достатъчно.
Италианските министри се обърнаха към други страни от ЕС, които обаче не бързат да помагат.
Съседните страни се страхуват да не разпределят своите запаси, които скоро могат да се наложат сами. Италианският външен министър Луиджи ди Майо, оплаквайки се от липсата на солидарност, се обърна към Китай. Други държави, включително държави от Централна Европа и Балканския регион, също търсят помощ от Китай.
Франция и Германия този месец забраниха износа на дълготрайно медицинско оборудване и предпазни средства, което предизвика критики от страна на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която обяви миналата седмица, че Брюксел създава резерв от медицинско оборудване. Германия отмени забраната в понеделник, обаче, предвид липсата на механична вентилация и други необходими устройства по света, повечето държави от ЕС се съсредоточават върху собствените си нужди.
Много компании от цяла Европа се съгласиха да преоборудват своите съоръжения за медицински нужди. Парфюмните къщи за парфюми на Givenchy и Christian Dior произвеждат антисептици за ръце, както и някои марки алкохол, включително Vodka Absolut Vodka. Zara произвежда маски за лице и болнични рокли.
Междувременно някои европейски правителства са загрижени за поведението на собствените си граждани, особено по отношение на паническите поръчки.
Само за няколко седмици британските потребители са се запасили с храна на стойност над милиард долара, поради което супермаркетите трябва да наложат ограничения за покупката на най-популярните стоки.
Националната здравна служба на Великобритания се опита да засрами купувачите, припомняйки, че поради подобно поведение фелдшерите, работещи до късно в болниците, не са в състояние да закупят основни продукти.
Според министрите британските производители увеличават производството с 50 процента, а веригите супермаркети се договарят за сътрудничество в областта на доставката и съхранението.
Джордж Еустис, британският министър на околната среда, храните и земеделието, призова потребителите в събота „да действат отговорно и да мислят за другите“.
Други европейски страни също са изправени пред панически покупки, които рискуват да провокират инфлация на цените на храните, предупреди Организацията на ООН за храни и земеделие.
Съществуват и опасения, че могат да възникнат прекъсвания в системата за снабдяване с храни поради ограничения на границите, наложени от някои европейски държави.

Статия във Voice of America