The Bulgarian Times

Кокурки: Великденски яйца в тесто по стара руска рецепта

в Кухня

Кокурките са ястие, което може да се приготви лесно и още по-лесно да се съхранява. Научете как се съхраняват варени яйца без консерванти цяла седмица.

 

Волжските кокурки (от река Волга) са специални кифлички от ръжено брашно, които се приготвят в Русия от времето на покръстването. Изпичането на кокурките е тясно свързано с най-големия православен празник – Възкресение Христово. В миналото след честването на Великден в семейства оставали много боядисани яйца, които не се изяждали. За да се пази ценната храна, стопанките са пекли кокурки, завивайки варените яйца в “черупки” от тесто с ръжено брашно. Яйцето може да се съхранява така по цяла седмица, а може би и повече.

Благодарение на свойствата на ръжено брашно те не изсъхвали и не мухлясвали. Заради това кокурките и станали традиционна храна, която хората вземали със себе си на дълги пътувания. Освен това кокурките се използвали и като добавка към супата.

С кокурките е свързана една история от императорското минало на Русия – за нея става дума в книгата на Валентин Пикул “Слово и дело”. По времето на императрицата Анна Ивановна, когато младата жена тъкмо идва на власт, става така, че руските войници не получават заплата. И след още една караница със съпруга си капитаншата Улита Демиановна Апухтина решава да отиде при императрицата, за да помоли да се изплатят парите на съпруга ѝ. А дългът в този момент е много голям – 400 рубли.

За да си устрои срещата с императрицата, отначало Улита Демиановна отива на гости при далечната си роднина – Анна Фьодоровна Юшкова, която е главната фаворитка на Анна Ивановна. Освен други подаръци тя взема със себе си домашните кокурки, за да почерпи благодетелката си. Разбира се Юшкова казва, че обикновено не яде такава проста храна, обаче не отказва почерпката и организира срещата с императрицата.

Как се приготвят кокурките:

Необходими продукти:

Варени яйца – 6 бр.

Ръжено брашно – 600 гр.

Сметана – 200 гр.

Вода – 50 гр.

Cол на вкус

Масло – 30 гр.

За приготвянето:

  1. Сварете яйца “твърдо”.
  2. Изсипете водата в сметаната и добавете солта
  3. Добавете брашно и замесете гъсто тесто
  4. Почистете варените яйца и ги охладете
  5. Разделете тесто на 6 части и разточете на кори с дебелина 3-5 мм
  6. Увийте варените яйца в тестото като в торбичка
  7. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути
  8. Намажете готовите кокурки с масло.

 Russia Beyond 

 

Loading...

Последни от Кухня

Отиди Горе