Китай обяви, че е лидер в областта на релсотронните оръжия

в ПО СВЕТА

Миналата седмица китайският космически апарат Чанъе-4 успешно кацна на обратната страна на Луната. Това събитие бе водещо в новинарските емисии миналата седмица, а сега китайските медии се фокусираха върху друго: най-новите морски релсотрони.

Китайското издание Global Times съобщи, че китайските бойни кораби съвсем скоро ще бъдат оборудвани с електромагнитни оръдия – релсотрони, изстрелващи снаряди с изключително висока скорост. Global Times подчертава, че се използва нова технология, базирана на изцяло независима китайска интелектуална собственост. Тоест, не се използват дизайна и технологиите на подобните оръжия на други държави.

С помощта на електромагнити, китайските релсотрони изстрелват снаряди на разстояние до 200 километра при скорост 7,5 пъти по-висока от скоростта на звука. Електромагнитното оръдие по принцип е в състояние да ускори снаряд до първа космическа скорост и да порази цел на разстояние 180-200 километра. Снарядът нанася щети на противника предимно с огромната си скорост и не се налага използването на бойни глави. По този начин, снарядите за релсотрона са много по-евтини от обикновените.

В края на месец декември миналата година се появиха първите снимки на боен кораб, оборудван с релсотрон. Ако тази информация се потвърди, Китай ще стане първата държава в света със сериозно преимущество в областта на морските оръжия.

Засега няма независими потвърждения, дали новото оръжие е ефективно и как точно работи.

Даниел Десподов, Kaldata.com

ПО ТЕМАТА

Китай въоръжава флота си с релсотрон (ВИДЕО)