Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Кашоги да замлъкне под димящо дуло, нарежда принцът в запис на ЦРУ

в Свят
Loading...

ЦРУ притежава запис, на който ясно се чува нареждане на престолонаследника на Саудитска Арабия да нарежда „Кашоги да бъде заставен да млъкне веднъж – завинаги с димящо дуло”.

Тайните служби на САЩ са извадили записа от телефонен разговор между Мохамед бин Сюлейман, поканен да гостува у нас лично от премиера Борисов, и брат му Халед, който е посланик на Саудитска Арабия в САЩ.

Същият, както ЦРУ вече информира, е подлъгал Кашоги да намине през генералното консулство на кралството в Истанбул, където впоследствие беше умъртвен. За това пишат всички световни медии, като според турския Хюриет записът е бил предаден на Анкара от шефката на ЦРУ Джина Хаспел.

Турците са били запознати и с други записи, с които американците разполагат и уличават престолонаследника в Рияд, от своя страна шеф на тайните служби на ислямисткия режим в страната си, като поръчител на покушението над журналиста от Вашингтон Пост.

Разкритията идват в отговор на изразената от Тръмп позиция, че „принцът може да е, а може и да не е” възложител на отвратителното престъпление и отказа му от по-нататъшни действия по казуса.

Президентът Ердоган ще се срещне и с американския си колега, и с престолонаследника на СА на срещата на Г20 в Аржентина.

Режимът в Рияд обяви, че критиките към принца са „червена линия, която западните лидери не бива да пресичат” и призиви да му бъде търсена сметка за убийството „няма да се толерират”, както отбеляза самият външен министър на страната пред ВВС.

В същото време СА, която отричаше каквато и да било връзка с покушението, арестува не 15, а вече 21 души, причастни към гнусното престъпление, от които са петима ще се иска смърт. 19MIN.BG

ПО ТЕМАТА:

ЦРУ: Саудитският принц е поръчал убийството на Кашоги

 

Последни от Свят

Отиди Горе