The Bulgarian Times

Касапница в Грозни! Джихадисти щурмуваха християнски храм, командосите на Рамзан Кадиров ги избиха като кучета за броени минути (ВИДЕО)

в Свят

Четирима бойци се опитаха да вземат заложници в църквата Архангел Михаил в чеченския град Грозни. В резултат на спецоперацията нападателите са унищожени, съобщи президентът на Чечня Рамзан Кадиров.

По думите му от получените наранявания е починал полицай, ранен е и минувач.

“Разполагаме с оперативна информация, че бойците са получили заповед за нападението от западна държава”, разкрива Кадиров и добавя, че е дошъл на място да контролира провеждането на спецоперацията, която е траела само няколко минути.

По-късно Кадиров съобщи, че личността на единия от бойците е установена – това е жител на Грозни. Засега не е разпознат един от загиналите – това не е нито полицай, нито жител на града.

“Никой от членовете на семейството на отец Сергей, а също и той не са пострадали”, разкрива президентът на Чечня.  Той благодари също така на полицаите, охранявали храма и спасили живота на хората.

“Те са работили точно и безстрашно”, добавя Кадиров. Хора, намиращи се в храма по време на нападението, разказват, че са чули стрелба на улицата около 15 часа местно време, когато се провеждала службата.

“В храма се намираха около 15 вярващи, един от тях – мъж, опита да барикадира вратата с маса, разказва една от вярващите Тамара Погорелова. По думите й нападателите са стреляли от пистолети и автомати.

“Ние барикадирахме вратата с маса и я придържахме. По време на нападението им беше ранен и лекар, който също беше в храма. Всички бяхме много изплашени. През това време децата на свещеника бяха на двора. Жена му успя да излезе и бързо да ги закара вкъщи”, разказва още Тамара Погорелова.

Още един очевидец, представящ се като Сергей, разказва, че чул безразборна стрелба и веднага всички барикадирали вратата. “Предположихме, че се случва нещо лошо. Звъняхме на номерата за екстрени ситуации”, разказва той.

В момента движението около храма е възстановено, а ситуацията в Грозни е спокойна.

От Следствения комитет уточниха, че са загинали двама полицаи, охранявали църквата, както и един от посетителите, още двама други са ранени. По време на обиските в ликвидираните нападатели са намерени ножове и оръжие.

Разследващи коментират, че случаят е бил изключително сериозен и като по чудо не се е стигнало до по-големи жертви. Те благодарят на полицаите, охранявали храма, които са предотвратили голяма касапница.

През февруари бе нападнат събора на Георги Победоносец в Кизляр. Тогава стреля 22-годишният Халил Халил, който бе ликвидиран на място. Преди това той успя да убие пет възрастни жени, още четирима бяха ранени. / БЛИЦ

Последни от Свят

Снимка на деня

ПРИЕМИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ! ВЕДНАГА! Those inconsiderate leavers how dare they not consider
Отиди Горе