Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Калмикия: единственото място в Европа, където будизмът е основната религия

в Свят
Loading...

Монаси практикуват астрология и будистка медицина, докато очакват посещение от Далай Лама.

Тези наследници на древните монголи, известни като калмики, живеят в руския Юг и са единствената будистка нация в Европа. Те са построили будистки храм в тази част на света, за да запазят религията си, след като съветското правителство се опитва да я изкорени.

Калмиките като нация губят симпатиите на съветската власт, след като много от тях се съпротивляват на напредването на Червената армия към руския Юг по време на Гражданската война, а и по-късно, след като нацистката окупация на земите им предизвиква актове на сътрудничество между местните.

Тензин Гяцо, 14-ият Далай Лама, дава благословията си за строителството на “Бурхан Бакшин Алтан Сум” – един от най-големите будистки храмове в Европа, когато посещава столицата на Калмикия Елиста през 2014 година.

Храмът официално отваря врати през декември 2005 година. Церемонията по откриването му е посветена на будисткия празник “Зул” и в същото време отбелязва деня на депортацията.

Според будистките традиции храмът служи и за резиденция на Далай Лама. Тя е на петото ниво на храма и се състои от кабинет, зала за аудиенции с будисткия лидер, спалня и кухня.

Въпреки че Далай Лама никога не е отсядал в руската си резиденция, руските будисти постоянно я поддържат готова в случай, че той реши да я използва в бъдеще.

Храмът обаче е посрещал други известни и духовни хора. Актьорът Стивън Сегал предизвика доста вълнение сред будистите, когато посети храма през 2007 година. Актьорът стана почетен гражданин на Калмикия и получи апартамент от президента на страната.

Храмът “Бурхан Бакшин Алтан Сум” е известен с 9-метровата си статуя на Буда, покрита със злато. Това е най-голямата статуя на Буда в цяла Европа.

В храма в момента служат 27 души, включително монаси. Те практикуват астрология, будистка медицина и водят духовни ритуали за хората. Много от тях са учили в будистки храмове в Индия. / Russia Beyond 

Скоро ще започне апокалиптичен спектакъл… Защо Далай Лама разказа какви са извънземните и призова да се подготвим за среща

 

 

Последни от Свят

Отиди Горе