Как молдовския гангстер-олигарх Владимир Плахотнюк „врътна“ САЩ

в ПО СВЕТА

Пренасяме се за малко в Молдова, за да надникнем в политическия живот там и последните новини.

Като всяка не особено голяма страна, Молдова също си има своите олигарси и политически гангстери, които се обработват по стара, добре позната схема-с пари, с повече пари и поставени задачи за изпълнение при използване на държавата в полза на «инвеститорите».

Но понякога парите се услаждат твърде много и платените политически протежета започват да живеят независимо, без да изпълняват поставените задачи. Тогава «инвеститорите» се сърдят.

Както става в конкретния случай с известния бизнесмен и политик от Молдова Владимир Плахотнюк, или Влад Плахотнюк в други кръгове.

 

САЩ по следите на Владимир Плахотнюк

Излезе информация за започването на досъдебна проверка по материали по дело за присвояване на пари от САЩ в особено крупни размери. Става въпрос за програма за държавна подкрепа на «младата демокрация», която САЩ осъществяват в различни държави.

Програмите на САЩ за подкрепа на «млада демокрация» много активно се развиват в страни като Украйна, Молдова, Грузия, като парите се реализират през международни структури, в това число и ВМФ.

И очевидно се е оказало, че Влад Плахотнюк е усвоил американските средства за себе си, тъй като е започнато разследване по отношение на лица причастни към присвояването на средства от САЩ, участвали в организацията и трафика на средства, чрез фиктивни държавни програми за подкрепа.

Конкретно съдът в САЩ е започнал разследване на изразходването на средства от федералния бюджет на САЩ, средства от демократичната партия на САЩ, отделени в рамките на програмата на МВФ за страни «със зараждаща се демокрация».

Общо взето нищо сложно. Оказва се, че САЩ са дали едни пари, които са били взети и изхарчени. И сега си ги търсят, ползвайки дори Департамента по Финансово разузнаване на Държавни департамент на САЩ.

Проверки са възбудени по 3-ма основни фигуранти-от страна на Украйна-заемащия длъжността президент Петро Порошенко (който е с вид на жителство в Швейцария, ако нещо се обърка),от страна Молдова Владимир Георгиевич Плахотнюк.

Влад от своя страна, има румънски и руски паспорт, за това в делото са включени и усилията на ФБР.

Третия фигурант-Михаил Саакашвили, но там историята заслужава отделно внимание, също като случая с Прошенко. Въпросът е, че и тримата са взели сериозни суми пари от САЩ и сега САЩ си ги търсят.

Според федералното законодателство проверката по случая ще тече между 25-60 дни, след което материалите ще бъдат върнати в съда и ще започне съдебно производство по същество.

Тоест, на практика се получава, че САЩ са заложили на «неправилните коне» в държави, в които искат да покарват интересите си, и освен всичко са били преметнати от тях, и сега си търсят правата.

Очаквайте подробности по темата в развитие.

News Front