Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Какво трябва да знаем за икономиката на Каталуня

в Свят
Loading...

Икономиката на Каталуния осигурява около 19% от брутния вътрешен продукт на Испания и по този показател изпреварва Мадрид, който е на второ място по този показател след нея

 Въпреки че има малко полезни изкопаеми, Каталуния има развита икономика и един от най-високите индекси в социално-икономическото развитие на Испания.

Главният икономически център в региона е Барселона.

На глава от населението през 2011 г. са се падали 27 430 евро и по този показател Каталуния е на четвърто място след Навара, страната на Баските и Мадрид.

Въпреки това от 2008 г. икономиката на Каталуния и на Испания като цяло изпитва големи финансово-икономически трудности, загуба на конкурентоспособност, увеличаване на ипотечната криза и бюджетен дефицит, безработица и спад в жизненото равнище на населението. Безработицата в Каталуния традиционно е по-ниска отколкото в цяла Испания. Икономиката на Барселона има по-динамични пазари на труда и недвижимост за разлика от провинцията като цяло.

Каталуния е първият регион в испанската индустриализация. Първите фабрики и заводи се появили в Барселона в последната четвърт на 19 век, които работели с оборудване от Великобритания.

Към 1979 г. промишленото производство осигурявало 45% от брутния вътрешен продукт в Каталуния и трудоустроявало 40% от цялата работническа сила в региона.

Въпреки постепенната деиндустриализация, делът на Каталуния в испанската промишленост остава голям – 25%.

Тъй като са се създали традиционно сложни отношения между Каталуния и Мадрид, испанската статистика внимателно следи икономическия й дял.

През 2016 г. брутният вътрешен продукт на Каталуния достига до 19,3%, което е най-големият показател от 2000 г. насам.

Промишлеността на Каталуния включва:
Производство на пластмаса – 4″
Електроника и машиностроене – по 6%
Фармакология и химическа промишленост – 16%
Текстилно производство – 6%
Хартиена и печатна промишленост – 7%
Металообработване – 9%
Хранителна промишленост – 17%
Транспортно оборудване – 13%
Добивна промишленост – 8%
Друга – 8%

По-голямата част от населението в Каталуния е заето в преработващата и текстилната промишленост, работи в средни и малки семейни предприятия, където средно се трудят не повече от 400 души. В Каталуния са регистрирани повече от 500 хиляди предприемачи, което е 19% от всичките предприемачи в Испания; от тях 93,25% са малки и средни предприятия с девет души наемници.

Във външната търговия делът на Каталуния за цялата Испания е 26,8%; износът на високотехнологична продукция е 34,6%. Най-важните партньори във външната търговия на Каталуния са Германия и Франция.
Икономическият потенциал на Каталуния е съсредоточен в района на Барселона. Там живее и работи почти цялото население. Пристанището в Барселона е едно от най-големите в Европа; в него едновременно могат да влязат 1700 кораба.

В селското стопанство на Каталуния е добре развито винопроизводството.

Важен отрасъл в местната икономика е туризмът. Курортите на северното крайбрежие Коста-Брава и на южното – Коста-Дорада, са много популярни места за почивка в Европа. През Барселона преминават маршрутите на много средиземноморски круизни лайнери.

Около 5 хиляди хотела имат 250 хиляди места; всяка година Барселона посещават 16 милиона туристи.

В последно време регионът е привлекателен от инвестиционна гледна точка, особено недвижимостта в Каталуния. Кредитирането е достъпно и цените са относително ниски; затова всяка година много чужденци купуват жилища в Испания и като следствие плащат данъци в местната хазна.

Финансовата криза в Испания обостри отношенията между централното правителство и Каталуния. Централната власт започна да провежда политика на строги икономии и автономните райони започнаха да изпитват бюджетен дефицит. Отношенията между Мадрид и Барселона се обтегнаха още повече, след като работниците от Икономическия департамент откриха, че Каталуния като субект в кралството е подложена на бюджетен дефицит.

През 2010 г. каталунците внесли в бюджета на Испания данъци в размер на 118,5%, а субсидиите, които получили – 98,9%. След това привържениците на независимостта на Каталуния се увеличили с 50%.

Освен субсидиарно-данъчния дисбаланс Каталуния изпитва и негативните последици от факта, че нейният икономически потенциал не отговаря на политическия баланс вътре в Испания: произвеждайки до 19% и повече от брутния вътрешен продукт на страната, Каталуния има само 13,4% от депутатите – 47 от 350, в палатата на представителите и съответно не може да прокара никакви реформи, които да бъдат в полза на автономията.

Процъфтяването на Каталуния е свързано с нейното стратегическо разположение.

В нея са развити още месопроизводството, особено свиневъдството, отглеждането на плодове, автомобилостроенето и производството на запасни части, химическата промишленост, корабостроенето, производството на мебели и др.

В последно време все по-голямо значение придобива производството на битови прибори и информационни материали последно поколение. Графичното изкуство и печатната промишленост са решаващ сектор в каталунската промишленост, както и строителството, което е пряко свързано с туристическия сектор.

Росица Тодорова,Издателство”Распер”

Последни от Свят

Отиди Горе