Какво да правите, ако детето ви си залепи езика за метален предмет

в СВЯТ
Ако езикът е залепнал за метален предмет, следва да се подиша на това място, а пострадалият да не се опитва да се освобождава с помощта на запалки, споделя общопрактикуващият лекар от столична градска поликлиника и притежател на статута „Московски лекар“ Екатерина Иванова.

Лекарката твърди, че „залепването на езика към метал през зимата е много лесно – влагата на езика при съприкосновение с хладния метал се превръща в лед и заковава човека към ледения предмет“, цитирана от Агенция за градски новини „Москва“.

Според Иванова най-често в такива ситуации попадат децата, които са „по-любопитни“.

Необходимо е да се действа по следния алгоритъм: „Успокоявате детето и го молите да диша, насочвайки въздуха към метала. Може само да издиша топлия въздух, от топлия дъх ледът се разтапя и езикът може да се освободи. Ако имате в себе си вода (може и студена), трябва да полеете между езика и желязото“.

Медикът подчертава, че категорично детето не трябва да се дърпа от метала насила – това ще доведе до повреждане на слюнчените жлези на езика, а раната ще зараства дълго и болезнено.

Не трябва също да се вика по детето, „тъй като то още повече ще се изплаши и може това да провокира резки движения – слюнчените жлези и устните ще се наранят“.

Освен това „в никакъв случай не трябва да се ползват запалки, за да се загрее желязото – те могат да изплашат и обгорят лицето на детето“.

Ако езикът все пак е наранен, раната трябва да се обработи с разтвор хлорхексидин, а след това в рамките на няколко дни  „устата да се плакне с чай от лайка, на детето да се дава не люта, намачкана на пюре храна“.

„Обезателно казвайте на децата си какво може да се случи при докосване на езика до метален предмет зимата“, добавя Иванова.  Russia Beyond