Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Италиански експерт за референдума в Македония

в Свят
Loading...

Коментар за провала на Македонския референдум от Тиберио Грациани, председател на Международния институт за глобален анализ Vision & Global Vision.

Провалът на референдума за присъединяването на Македония към НАТО и ЕС сигнализира за негативното отношение на гражданите на Македония към двата западни субекта, а едновременно с това изразява дълбоката криза, в която се намират НАТО и ЕС.

В известен смисъл референдумът, който се състоя в Скопие чрез активните действия на глобалистите Меркел, Курц и Столтенберг, е лош знак за предстоящите европейски избори, които ще се състоят през май следващата година.

Това фиаско трябваше да се очаква. Основната грешка тук е, че гласуването за присъединяването към НАТО и ЕС бе внесено в един въпрос в референдума.

Ако това беше в два отделни референдума, то гласуването щеше да бъде значително по-голямо и резултатите щяха да са различни.

Но членството в НАТО се възприема от населението като огромен риск, в резултат на който Македония би се оказала замесена в много сложна геостратегическа игра, в която основните действащи лица са Русия и САЩ.

А и става въпрос за огромни икономически разходи за страната.

Що се отнася до ЕС, то жителите на малката балканска република, някога склонни да свържат съдбата си с тази на Брюксел, отчетоха как ЕС се държи спрямо своите «приятели и врагове».

Например с Гърция през последните години.

Вятърът на евроскептицизма, който духа в последните години в страните от ЕС, без съмнение е достигнал и до Македония.

News Front

Последни от Свят

Отиди Горе