Исторически жест: Русия изпрати медицинска помощ на САЩ

Руски самолет с медицинско оборудване излетя за Съединените щати. Това съобщи в сряда Министерството на отбраната на Руската федерация.

“Самолет на руските аерокосмически сили с медицински маски и медицинско оборудване на борда излетя за Съединените американски щати”, се казва в доклада.

Aмериканските служители очакват самолетът да пристигне в сряда. Ще бъда доставени лични предпазни средства и медицински консумативи.

Във вторник говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че изпращането на самолета от Русия за САЩ е било уговорено в телефонен разговор между президентите на двете държави Владимир Путин и Доналд Тръмп в понеделник. Според Песков помощ от руската страна е била предложена на фона на трудната епидемиологична ситуация в САЩ и Тръмп я е приел с благодарност.

Говорителят на руския държавен глава отбеляза, че „когато предлага помощ на американския си колега, президентът изхожда от предположението, че когато американските производители на медицинско оборудване и материали наберат скорост, те също ще могат да върнат реципрочно помощта, ако е необходима“.