Истината за порязването на Делян Добрев

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

В началото всичко беше цветя, рози и … снежни топки. След трагедията с потопа в село Бисер, през зимата на 2011-та г., където загинаха десет човека, министър Трайков и заместникът му Добрев празнуват с игрички, със снежни топки, по време на имитационна „проверка“ на язовирните стени в страната, по заповед на шефа им Борисов.

През цялата следваща година анексите и парите по кухия проект АЕЦ „Белене“ щедро се подписват и летят в правилната посока. А през зимата на 2012-та г. заводът производител на реакторите за АЕЦ „Белене“ съобщава, че стартира събирането на първият от двата. Тогава Трайков решава, че е настъпил подходящия момент, за да си откъсне по-голямо парче от баницата. Но е спипан по бял бански на плажа в Катар и мощно отсвирен.
Дни след това руският завод съобщава, че реактор №1 е успешно събран, а след още около седмица по-късно правителството на Борисов, след доклад на новия министър Добрев, гласува едностранно прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“.

В края на март 2013-та г. министър Добрев заминава за Москва, за да договори сценария на следващите стъпки по грабежа АЕЦ „Белене“. Връща се и лъже, че няма да бъдем съдени от руснаците, за компенсации, заради спряния проект. На практика, обаче, всичко се развива на 180° на обратно. Нещо повече! По време на арбитражното дело в Женева Делян Добрев е №2 в списъка на българските свидетели срещу българската НЕК.

Хонорарът на свидетел №1 Трайчо Трайков, от поне 70 000 ЕВРО, беше своевременно осветен и доказан. Хонорарът на останалите свидетели за сега се пази в тайна, но явно се ползва, като каишка на намордник?

Минаха години. Страната ни, в лицето на НЕК, беше осъдена и скоропостижно плати близо милиард и двеста милиона, в края на 2016-та г., с пари от бюджета, т.е. наши пари. През зимата на 2017-та г. беше изигран поредния епизод от сапунката – доставката на старото желязо, което трябваше да играе роля на реактор №1. Поредният епизод трябваше да се разиграе през изминалата седмица – доставка на старото желязо №2. НО ТО НЕ ДОЙ-ДЕ!
Вместо това министър Петкова в началото на седмицата беше в Москва, за ТРЕТИ път само за последните 150 дни, и получи точни инструкции. Веднага след завръщането и беше даден старт на канонадата срещу Добрев.

ПОСЛЕДЕН ЖОКЕР! Добрев не е единственият дупедат, който си е уредил своите хора по местните управи. Но „борците за справедливост“ захапаха само него. Защото така е поръчано?

Според мен Добрев е настъпил мотиката още при посещението си в Москва, в края на март 2012-та г. или малко след това. Надявам се и почти съм сигурен, че в един прекрасен ден картинката ще се изясни още повече.

А за неосъществената доставка на реактор №2 ще поговорим отделно.

Георги Котев
 
 
(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)