вашият виртуален всекидневник

Испанското правителство отнема автономията на Каталуния

в Свят

Испанското правителство започна процеса на суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след правителствено заседание, съобщиха световните агенции. Рахой обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, за да се попречи на областта да се отцепи от Испания.

Испанският премиер отбеляза, че правителството е взело това безпрецедентно решение в отговор на “едностранните, незаконни действия, насочени към конфронтация”, от страна на каталунското правителство на Карлес Пучдемон. Рахой добави, че правителството “никога не е имало желание” да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи. Решението, каза той, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.

Сега решението трябва да бъде одобрено от Сената, като гласуването там е насрочено за 27 октомври.
Каталунските власти заплашиха да обявят независимост след спорния референдум на 1 октомври за отцепване, забранен от Конституционния съд.

Премиерът на Испания съобщи също, че последните данни за икономиката в Каталуния са “обезпокоителни” и че ако бъде обявена независимост, икономическият растеж ще спадне с 30 процента.

“Пучдемон не отговори на изискването ни и правителството трябва да приложи чл.155. Не приемаме отхвърляне на Конституцията.” написа в туитър испанския премиер.

Ето мерките, които предвижда чл.155:

Правомощията за разпускане на парламента са на президента. Предсрочни избори ще бъдат свикани в максимален срок от 6 месеца.

Изисква се разрешение на Сената за прекратяване правомощията на каталунското правителство.

Общината ще продължи да функционира, но ще стане обикновена администрация на общината.

Парламентът няма да се разпадне. Той ще продължи да изпълнява своята представителна функция, но няма да може да предлага кандидати, нито да предприеме инициативи, които са против Конституцията. / ГЛАСОВЕ

Loading...
loading...
loading...
Испанското правителство отнема автономията на Каталуния by

Последни от Свят

Отиди Горе