The Bulgarian Times

Иракски историк е ужасен от факта, че Горбачов получил нищожно малка сума и одобрението на Запада, за да разруши най-могъщата държава за времето си 

в Свят

Иракското издание Saut al-Iraq публикува четвъртата част на книгата на иракския професор Наджма Ад Далими, в която ученият разгромява Михаил Горбачов. Историкът е ужасен от факта, че съветският генерален секретар разрушил най-могъщата за времето си държава срещу нищожно малка сума и одобрението на Запада.

Ад Далими разказва, че през 2008 г. Горбачов пристигнал в САЩ, където получил почетния медал „Свобода“ и премия от 100 хиляди долара заради участието си в развитието на великата държава и работата му с източноевропейските страни, особено с ГДР.

Но професорът не смята дейността на съветския ръководител за успешна в обикновения смисъл на думата. Според близкоизточния учен Горбачов предал Съветския съюз, унищожил държавата, справедливия режим и идеология и го направил направо за нищожна, евтина награда.

Професорът пояснява, че Михаил Горбачов, с поддръжката на члена на Политбюро на управляващата партия, един от архитектите на перестройката – Александър Яковлев, за много кратко време унищожил цялото наследство на Съветския съюз.

Яковлев свалил от ръководни длъжности повечето лица, които провеждали идеологическа и информационна работа, деформирал марксизма-ленинизма, която лежи в основата на изграждането на социалистическото общество. За да отслабят ролята и статута на комунистическата партия на Съветския съюз като главна политическа сила, Горбачов и Яковлев отменили член шести в съветската Конституция, което позволило да се утвърди плурализмът. Но фактически това довело до сриване на социалистическия строй и до анархия.

Процесът на перестройката нивелирал всичките постижения на социално-икономическата, научната и военната област. Въпреки че Горбачов уж искал да насочи предприятията по пътя на ефективната модернизация, фактически довел заводите до пълно унищожение, банкрутиране и бъдеща продажба на безценица. Впоследствие това довело до приватизация на предприятията от олигарси и раждането на класата на буржоазията, която се превърнала в социална и икономическа опора на управляващия режим, смята професорът.

Наджма Ад Далими прави извода, че Горбачов и неговата команда използвали всичките лостове и цялата налична власт, за да може съветският народ да започне да ненавижда социалистическата система и в крайна сметка я отхвърля. Според учения последният генсек на ЦК на КПСС чудовищно предал своята държава и задължително се оказа на дъното на историята.

Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА:

Последни от Свят

Отиди Горе