вашият виртуален всекидневник

Инструкция за съхранение на ядрени реактори

в България

На 26-ти октомври министър енерГЕПИка обяснява на група депутати, как двата реактора и съпътстващото ги оборудване ще се съхраняват на площадката на АЕЦ “Белене”, съгласно специални инструкции и строги държавни стандарти, съставени и предоставени от заводите (про)извоЗители. Благодарение на съвременните средства за търсене и наблюдение имаме възможност да се убедим, как тези инструкции и стандарти се прилагат в самата Русия.

Но първо да си припомним, какво разказва министърката на депутатите:

“Заводите-производители изразиха становище, че схемата, свързана с доставката и позиционирането на оборудването, е одобрена и условията са такива, каквито изискват съответно инструкциите, стандартите и тези заключения на заводите-производители, на „Атомстройекспорт“ и на НЕК, а те са обективирани в два броя протоколи: първият протокол е от 14 март 2017 г., а другият протокол е от 20 март 2017 г.”

Цялата стенограма на постоянната Комисия по енергетика към 44-то НС можете да откриете от “Министър и депутати: Желязото за АЕЦ “Белене“.

Много пъти тук съм ви разказвал и показвал единственият в света паметник на ядрен реактор, издигнат в двора на завода Атоменергомаш, в град Волгодонск, област Ростов, Русия, преди около две години. Реактора-паметник е от типа ВВЕР-1000, каквито са и двата реактора за АЕЦ “Белене”. Беше въпрос на съвсем малко въображение и фантазия за да си представя, че може би ще открия въпросния паметник с помощта на инструмента Google Earth. БИНГО! Оказа се, че сателитите вече са го заснели за историята и за целите на нашите инструкции. За по-добър преглед и прочит на сателитната снимка кликнете с мишката върху нея:

В долната дясна зелена рамка се вижда корпуса-паметник на ядрения реактор. В горната лява зелена рамка можете да видите наземна снимка на същото желязо, под обратен ъгъл. В долната дясна червена рамка се вижда датата на сателитната снимка, географските координати на паметника и височината на птичия поглед.
Съгласно навигационните инструменти, в горния десен ъгъл на снимката, тя е ориентирана точно по направлението север-юг. Това означава, че корпуса на реактора е ориентиран на югозапад по отношение на отворената част и на североизток по отношение на дъното си. Нищо не е случайно!

Ядрената мафия по целия свят нарича ядрените реактори сърцето на всяка АЕЦ. Това, естествено, е една от най-големите лъжи, за хващане на шарани в мрежата. Ако направим паралел между даден енергиен блок, на някоя АЕЦ с човешкото тяло то тогава реактора няма да играе ролята на сърце, а на … СТОМАХ. Точно така! Реакторът се “храни” с ядреното гориво, “смила го”, а накрая го … изаква. Сега сещате ли се, защо реакторите трябва, съгласно инструкциите, да бъдат разположени именно така, на площадката на АЕЦ “Белене”?

Откъм нашето направление, югозападното, ние ще захранваме ненаситната отворена “уста” на реакторите с парички, желателно милиарди. На вас оставям да се досетите, къде ще се “изхождат” същите тези парички?

Сега остава да видим и се убедим, дали (из)родните продажници ще изпълнят и спазят строгите руски стандарти и изисквания на инструкциите? Някой ден и това ще се случи и пак ще си говорим.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

Loading...
loading...
loading...
Инструкция за съхранение на ядрени реактори by

Последни от България

Отиди Горе