Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Инструктаж: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео преслуша Борисов по енергийните въпроси

в България
Loading...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео по искане на американския държавник. Темите, които двамата обсъдиха, бяха сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, както и изминалите успешни военни учения. Дискутирани бяха още енергийната сигурност, диверсификацията и европейския газоразпределителен център „Балкан“. Акцент бе поставен също върху инвестициите и двустранните отношения, съобщават от пресслужбата на правителството.

В разговора Бойко Борисов и Майк Помпео препотвърдиха високата и резултатна визита на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който бе на двудневно посещение у нас миналата седмица. Българският министър-председател посочи пред американския държавен секретар, че по голяма част от обсъдените с Джон Съливан теми вече има решения.

От пресслужбата на правителството обаче не уточняват какво е решението по проекта за преминаването на “Турски поток” през България , срещу който Съливан категорично се противопостави. “САЩ са против Турски поток”, заяви Съливан в интервю за предаването “120 минути” по бТВ миналата неделя.

Премиерът Бойко Борисов и държавният секретар на САЩ Майк Помпео подчертаха ангажимента си геостратегическото партньорство между България и САЩ да се засили и да се развива с още по-бързи темпове. Министър-председателят Борисов отново увери, че България стриктно изпълнява ангажиментите си към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване.

ПО ТЕМАТА

Помпео: Зарежете “Турски поток”, минете на азерски газ, за да се противопоставите на Русия

 

Последни от България

Отиди Горе