Инж. Георги Котев за АЕЦ ”Белене”: Искат с 15 млрд. да спасят 3 млрд. и откраднат още 5-6 млрд.

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Книгата АЕЦ ”Белене” не се затваря, за да се късат страници. Вместо да затворим книгата и потърсим отговорност от тези, които са късали досега страниците и. От тези, които са виновни за тези 3 млрд. Каква е генералната дитирамба? Лъжат – дайте ни още 15 млрд. за да спасим тези 3 млрд. Така ще се откраднат още 5-6 млрд с оправданието, че са опитали, но не е станало нищо.

 


Така експертът Георги Котев коментира за Фрог новия повик на правителството за строителството на АЕЦ „Белене“.

 

Има обективни, реални, неопровержими доказателства, че строителството на АЕЦ е невъзможно. Всеки път управляващите говорят, още от 2015 г., за някакъв пазарен принцип. Тръгна се от Борисов 2 и нататък. Всеки път, когато говорят за някаква китайска делегация, всеки път свързват строежа на АЕЦ „Белене“ с различна китайска корпорация или компания. Направил съм справки в сайта на министерството на енергетиката. Там има информация кога и с кой е говорено, има отговори на депутатски питания на министър Петкова, чел съм стенограми на МС от 2015 г. Борисов, Петкова и Дончев се хвалят, че най-голямата китайска банка в света проявява интерес към АЕЦ. И компаниите и финансовите институции всеки път са различни. Лъжат!

Другото е, че ядрената енергетика в Китай все пак се развива, но е с много по-слаби темпове от развитието на вятърни турбини и фотоволтаичните панели, посочи експертът.

Важен аргумент е и това, че през 21 век, по китайски инвестиции в рамките на ЕС, България е на дъното. И ако слуховете за големи китайски инвестиции са верни, то ние бихме се качили на второ място в ЕС, което е несериозно за тъмна балканска страна като нашата, категоричен е инж. Котев.

Абсурд е и твърдението, че след като се построи, за пет години АЕЦ „Белене“ ще стане печеливша. Пълен абсурд!, смята той.

Всичко се прави, за прикриване на минало съучастие. Тоест, дайте да говорим, да забравим и „пито – платено“… Да забравим за тези пари. Затова фактори като консултанти казват, че този проект е жизнеспособен, дайте да продължим, да имитираме, че ще го построим и сърбаме финансиране, каза още Георги Котев. / FROG NEWS