Инж. Георги Котев: Падането на мораториума върху строежа на АЕЦ ”Белене” ще доведе до нова Гинка

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Премиерът Борисов каза в Лондон, че ще търси средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за довършване на проекта АЕЦ ”Белене”, съвместно с останалите страни от Балканите. Само дето той или не знае, или се прави че не знае, че тази банка не инвестира в такъв вид проекти.

С падането на мораториума за строеж на АЕЦ „Белене“ ще паднат и ограниченията по грабежите по тази утъпкана пътека. Това казва енергийният експерт инж. Георги Котев.

– Г-н Котев, как ще коментирате изявлението на премиера Борисов за нов балкански проект за електропреносната система, като има предвид АЕЦ „Белене“ и атомните реактори на Росатом за нея?

 Премиерът Борисов каза в Лондон, че ще търси средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за довършване на проекта АЕЦ „Белене“, съвместно с останалите страни от Балканите. Само дето той или не знае, или се прави че не знае, че тази банка не инвестира в такъв вид проекти. Следователно това няма как да се случи. Тогава възниква въпросът: Защо говори нелепости и заблуждава гражданите? Отговорът е повече от лесен – за да отклонява вниманието от мега скандала с продажбата на ЧЕЗ България на госпожа Гинка Върбакова. Точно това беше основната цел на безплодното говорене на премиера Борисов.– Има и активизация на партия АБВ, на Георги Първанов и Румен Петков по въпроса. Според тях мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да падне и това е необходимото условие, за да се намери сериозен инвеститор за изграждането на централата. Заговориха за държавно участие и пак за АЕЦ „Белене“ както и за балкански проект. Какво се цели с това?

– Падането на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“ няма да доведе нито един чужд инвеститор, а по-скоро ще станем свидетели на някоя нова или нов Гинка Върбакова. Казано по друг начин с падането на мораториума ще паднат и ограниченията по грабежите по тази утъпкана пътека. Проектът АЕЦ „Белене“ не може да бъде икономически изгоден, което го прави неосъществим и непривлекателен за истински инвеститори. А за крадци и лъжци той е направо перфектен.

– Докъде се стигна с доклада на БАН за АЕЦ „Белене“?

– Докладът на БАН за АЕЦ „Белене“ от самото му замисляне и реализация не е поръчан за да отговори на конкретни въпроси и да реши конкретен проблем. Той е поръчан за да има хората с какво да си губят времето в безполезни приказки, докато дейностите по обслужване на това, което още съществува като активи по този проект, да позволяват да продължи източването. Липсата на категорична яснота в изводите на доклада дава храна за спекулации, че при някакви условия този проект може да се реализира и да бъде изгоден, което води до протакане на изпращането му в историята и прекратяването на паричните потоци по поддържането му.

– Къде се намират в момента ядрените реактори за АЕЦ „Белене“. Къде „седят кашоните“, като се изрази премиерът?

– На 12-ти октомври 2017-та реактор №2 и осем парогенератора за проекта АЕЦ „Белене“ бяха предадени от производителите за транспорт до България. Истинската им съдба още дълго ще бъде изкуствено покривана с мъгла, но преди време Българско национално радио пусна поредния епизод на криминалния трилър под формата на урок в две части.

От изказване в БНР стана ясно, че  самият шеф на ядрения регулатор Лъчезар Костов нито знае, нито пък иска да знае, какво и как е пристигнало? Причината за това е повече от елементарна – той прекрасно знае, че желязото НЕ СТА-ВА!
Втората част от урока на БНР ни показва поредния напън на всички комунисти по света да правят бедните още по-бедни, а себе си още по-богати.

Пристигнало ли е всичкото старо желязо цялото до нас и кога? Със сигурност някой ден ще научим, но в момента звездите не са в правилната подредба? Защо, за разлика от първата пратка желязо, доставена през март 2017-та, сега всичко е тайно и скрито-покрито? Отговорете си сами!

Интервю на Красен Бучков за FROG NEWS