вашият виртуален всекидневник

Илън Мъск: Изкуственият интелект рано или късно ще ни довърши (ВИДЕО)

в Любопитно

Илън Мъск обича да прави прогнози. Неотдавна той спомена, че може би живеем в компютърна симулация, а Марс може да стане обитаем с помощта на атомна бомба.

Една от любимите теми на Мъск е изкуственият интелект. Американският милиардер от време на време предупреждава, че хората трябва да бъдат крайно внимателни с тази технология. А тази седмица Мъск отново заяви, че ИИ в крайна сметка ще унищожи човечеството – “предполагам, че рано или късно изкуственият интелект ще ни довърши“.

Милиардерът счита, че шансът за оцеляване на човешката цивилизация е минимален – едва 5-10%. При това, прословутото въстание на машините можем да очакваме още през следващото десетилетие.

Мъск е на мнение, че основната опасност се крие в това, че учените създават техника, която може самостоятелно да се учи, да се самоусъвършенства без участието на човека, да решава проблеми и да реагира. Но нито една машина не може да бъде обучена на емоции, да се ръководи от морала, да направи изключение, ако отсрещната страна се разкае. Човешките чувства не са за роботите и в това е основният проблем – никой не знае до какви умозаключения ще достигне машината. А това означава, че ИИ няма как да бъде контролиран и ще стане по-страшен от ядреното оръжие.

Особено безпокойство предизвиква в предприемача това, че днес само няколко компании усилено се занимават с разработки в сферата на ИИ. Като пример той посочва отдела Google Deepmind.

“Facebook, Google, Amazon, Apple – всички те знаят за вас толкова много. Изкуственият интелект, който ще бъде създаден в недрата на тези корпорации ще получи огромна власт над хората. А концентрацията на властта само на едно място винаги поражда огромни рискове”.

Само няколко души в Google контролират създаването на ИИ, без никакъв надзор отвън – това просто не е редно”

Преди време Мъск каза, че човечеството не може да спечели потенциалната битка с ИИ и ще остане далеч назад в развитието си.

“Ситуацията с изкуствения интелект малко се смекчава единствено от това, че ще бъдем толкова изостанали, че ще бъдем нещо като домашни животни за машините”.

Единственото позитивно решение на проблема Мъск вижда в непосредственото обединяване с компютрите, върху което работи в своята компания Neuralink. Невронните аксесоари ще дадат възможност на хората да еволюират заедно с машините, запазвайки лидерството в надпреварата с изкуствения интелект.

//www.youtube.com/watch?v=YosC1SPewPw

Въпреки апокалиптичните прогнози, Мъск е съгласен, че днес ИИ технологиите оказват на човечеството неоценима услуга: например при диагностицирането на рака и разпознаването на самоубийственото поведение. Тези разработки могат да подобрят качеството на живот на всеки човек, а изкуственият интелект няма нужда от забрана, а от регулиране.

“Аз нямам отговорите на всички въпроси и не крия това. Просто се опитвам да разбера, какво трябва да се предприеме за да има щастливо бъдеще. Ако имате предложения на тази тема, готов съм да ги изслушам” – каза основателят и генерален директор на Tesla и SpaceX. / Даниел Десподов, Kaldata.com

Loading...
loading...
loading...
Илън Мъск: Изкуственият интелект рано или късно ще ни довърши (ВИДЕО) by

Последни от Любопитно

Отиди Горе