Издирват ядрен реактор-призрак с магия

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

След като дълги месеци се кълнеше, че реактор №2 за АЕЦ „Белене“ ще бъде доставен у нас до края на септември, а това така и НЕ СЕ СЛУЧИ сега министър енерГЕПИка изведнъж започна да
… прогнозира, че преди зимата цялото оборудване за централата, което България купи от Русия след произнасянето на международния арбитраж, ще бъде на площадката в Белене.

Това ни съобщиха в събота (30/09/2017 г.) ограничен брой „медии“, които от своя страна се позовават на Дарик радио. Уж че в ефира на въпросното радио министърката е изрекла пророчеството си. Малък проблем е, че на интернет сайта на радиото такова съобщение НЯ-МА.

Двете „медии“, които разпространиха съобщението са от кръга на най-приближените и щедро спонсорирани от фондация „Америка за (унищожаване на) България“. Независимо от това смея да предположа, че радиото наистина е пускало в ефир такова изказване на министърката в събота, но по неизвестни за нас причини не е счело за нужно да го качи на сайта си.

Основание за последното ми дава едно друго, още по масово тиражирано, „медийно“ съобщение, за депутатско питане към министъра, по повод същият реактор и съпътстващото го оборудване. То е депозирано в деловодството на НС ден по-рано (на 29/09/2017 г.) от двамата червени депутати Таско Ерменков и Иван Генов и изглежда ето така:

Според „медиите“ разпространили този депутатски акт в него се питало „Къде се намира недоставеното реакторно оборудване?“ А сега пак погледнете автентичния въпрос!

За да разберете кретенското съдържание на въпроса ще ви напомня, че Ерменков е щатен офицер на Държавна сигурност, а Генов е най-верното псе на Р.Овч. още от съвместните им студентски години. Ситуацията е още по-нелепа, защото и Ерменков (през КГБ, сега ФСБ) и Генов (два пъти бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“) имат по-добри и надеждни източници на информация, за местонахождението и състоянието на реакторното оборудване, от министърката. И именно, понеже знаят истината, те и задават кретенския си въпрос, от който нищо няма да последва.

Съвсем естествено е на подобно питане министър енерГЕПИка да отговори, че тя ще „прогнозира“. А прогнозите си тя ще извършва чрез хвърляне на боб, гледане на кафе и по звездите, редене на карти и други магически методи.

ЛЮБОПИТЕН ДЕТАЙЛ! За последен път министър енерГЕПИка заяви, че реакторът и съпътстващото го оборудване ще бъде доставено у нас до края на септември на 15-ти август, по време на „Моето интервю с министър енерГЕПИка“. За да изрече такова заявление тя е трябвало да знае, че желязото вече е напуснало завода край Санкт Петербург и се товари на кораба, най-малкото. Транспортировката на реактор №1, през зимата на 2017-та г., отне около 64 денонощия. Няма как реактор №2 да направи същото за 35?

Ако червените депутати бяха наистина загрижени за нашите пари, с които платихме желязото в края на 2016-та г., би следвало да питат, защо Теменужка Петкова е все още министър, а не е освободена и подведена под отговорност? Да, ама не! Целта е съвсем друга?

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)