Извънземни микроорганизми са открити в Антарктида

в СВЯТ

Откриха микроорганизми в Антарктида, за които се смяташе, че не могат да живеят на Земята


Откритието на учените потвърждава възможността организми да живеят дори в най-екстремни условия, включително възможността за наличие на извънземен живот

  Австралийски и новозеландски учени откриха два нови вида бактерии, за каквито по-рано се предполагаше, че е невъзможно да живеят на Земята, съобщи Лента.

  За поддържане метаболизма на организмите WPS-2 и AD3 е достатъчна атмосфера, от която да се снабдяват с водород, въглероден диоксид и въглероден оксид, предава БТА.

  „Предполагаме, че атмосферният водород, въглеродният диоксид и въглеродният оксид осигуряват на подобни колонии организми надеждни източници на енергия и въглерод, така че атмосферните източници на енергия, поддържани от слънчеви и геоложки източници, могат да служат като алтернатива за функционирането на екосистеми“, отбелязаха учените.

  WPS-2 и AD3 бяха открити в повърхностни пластове в две полярни пустини в източната част на Антарктида. В тези райони учените попаднали на следи от няколко микроорганизми.

  Специалистите успели да възстановят геномите на 23 от тях, включително на WPS-2 и AD3.

  Откритието на учените потвърждава възможността организми да живеят дори в най-екстремни условия, включително възможността за наличие на извънземен живот. / 24 Часа