ИзЧЕЗвай, докато не е станало късно!

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Днес ще видите едно от най-обсъжданите през последните дни писма, на фирмите посреднички при доставката на електроенергия за бизнеса, с които най-нагло и безочливо ги изнудват да плащат от следващата година с над 50% от досегашните тарифи. И това е, нейното име е, тя е … „любимата“ на милиони българи чешка фирма ЧЕЗ, чрез едно от дъщерните си дружества (за по-добър преглед и прочит на писмото кликнете с мишката върху него):

В червената рамка съм оградил ОСНОВАНИЯТА, които ЧЕЗ посочва за да „обоснове“ драстичния скок в цената на електроенергията от 80 лева/МВт.ч, до сега, на сумата маркирана със зелен маркер на снимката – над 125 лева/МВт.ч.
А сега ще ви покажа и, какви динамични „промени“ са настъпили на това, което ЧЕЗ нарича „пазар“ у нас:

И двете съобщения на снимката са от сайта на АЕЦ „Козлодуй“. Горното, с черните букви, е все още налично, а долното, в синята таблица, вече скрито. От тях става единствено ясно, че в средата на август АЕЦ-ът е продала прилично количество ток на неизвестен купувач/и на симпатичната цена от около 70 лева/МВт.ч. Преди по-малко от месец е оферирала количества и цена с около 13% по-висока, НО понеже не публикува резултатите от търговете НЕ ЗНАЕМ, дали въобще има сделка, а още повече на каква цена.

На 5-ти декември т.г., в материала „Фирма мами клиенти с по-скъп ток за 2018-та г.“ ви обещах да разкрия и покажа схемата на измамата. Никой, обаче, не посмя да покаже писма от фирми, изпратени към клиентите им в края на ноември с искане за поскъпване от 1-ви януари. Видно от горното писмо на ЧЕЗ то е изпратено на 15-ти декември, с искане за поскъпване от 1-ви февруари 2018-та г. Изглежда някой се е погрижил следите от престъплението да бъдат заличени при следващите рекетьорски акции? И главният заподозрян за тона е самата кралица ЕнерГЕПИка, която най-първа и най-категорично реагира първа, часове след призива ми от 5-ти декември:

Нека ви припомня и част от списъка на фирмите, които …:

Макар и в съкратен вариант в него си личат имената и на фирмата на кралица ЕнерГЕПИка и на отрочето на ЧЕЗ.

От най-горното писмо става кристално ясно, защо (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия не желае да назовава имената на фирмите рекетьори, нито пък да показва писмата им с престъпните им намерения. Как става това ви показах вчера в „Игри на глада„. Според председателя не парламентарната комисия по енерГЕПИка новите по-високи цени за бизнеса НЯМАЛО да се отразят върху крайните клиенти? Това може да стане единствено, ако клиентите на доставчиците автоматично фалират и не им се наложи да разпределят по-високите цени на тока по стоките и услугите, които предлагат на нас?
А истинската причина за мълчанието е, че когато преглътнем поредния грабеж те ще си поделят разликата.

Ако някой все пак се реши да покаже писмо на фирма от края на ноември там картинката е още по-грозна и шокираща, но да има предвид и „Коледна промоция от 350 000 000 на 70 000 лева„.

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)