The Bulgarian Times

Знаехте ли, че в Русия има крепост, чиято порта води към “Деня на страшния съд”? (ГАЛЕРИЯ)

в Свят
Loading...
Според една от легендите за най-старата руска крепост Нарън-Кала тук Аллах може да бъде чут пред “Портата към Деня на страшния съд”.

Най-старата крепост в Русия, позната като Нарън-Кала, се намира в град Дербент – в най-мюсюлманската република Дагестан. Тя е и най-голямата крепост в целия Северен Кавказ, построена през VI век от персите, когато градът е бил във владение на Сасанидската империя. Има много версии за значението на името ѝ, но най-популярната сред тях е, че в тюркските езици Нарън-Кала означава “слънчева крепост”.

Нарън-Кала става част от огромната система укрепления, известна като Даг-Бари (Великата кавказка стена), която включва 40-километрова стена от морския бряг до планината. Даг-Бари е създадена да защитава Западна Азия и района на Кавказ от северните номади.

Твърди се, че в Даг-Бари са вложени 7 пъти повече материали, отколкото за строежа на голямата пирамида в Гиза. Според легендата 10 000 воини, 6000 майстори и 300 архитекти са работили усилено, за да създадат този внушителен комплекс. Персийският шаханшах (крал над кралете) Хосров I дори пристига в Дербент, за да наблюдава лично стоителството.

Но по-късно завоевателите идват от друга страна. През VIII век Дербент е превзет от Умайядския халифат. Арабите оценяват стратегическата позиция на Нарън-Кала и го използват като основен център за разпространение на исляма в Северен Кавказ.

Устойчивата цитадела с 20-метрови стени с дебелина 3 м всяка оцелява през много размирни векове, включително и при многобройните смени на владетелите в региона и опустошителните нахлувания на селджуките и Тимур. Други части на Даг-Бари, предимно дългите стени, нямат подобен късмет и са завинаги унищожени.

През XVII-XIX век районът става ябълката на раздора между Руската и Персийската империя. През 1813 г., след многогодишни войни, Дербент и крепостта Нарън-Кала стават част от Русия.

Някои сгради в крепостта са уникални. Една древна подземна християнска църква от IV век е ползвана от арабите като водоизточник. Свързана с извор, тя помага на крепостта да оцелее при всяка обсада, като снабдява хората с вода.

Останките от луксозните дворци, благородническите къщи и хамамската баня показват жизнения стандарт и комфорта, на които са се радвали обитателите на Нарън-Кала.

Една от най-забележителните гледки в крепостта е т. нар. “Порта към Деня на страшния съд” – останки от свещено място за ислямски ритуали. Построена през X-XI век, “Портата” е смятана за портал към друг свят. Средновековните мистици били убедени, че там са можели да чуят Аллах.

 

Russia Beyond

 

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе