Заявление на МВнР на Русия за „отравянето“ на двамата Скрипал

в ПО СВЕТА

Британските власти систематично демонстрират неспособността си да обезпечат сигурността на руските граждани на своя територия. Въпиещи примери за това са в частност отравянето на бившия сътрудник на ФСБ на Русия А.Литвинеко, смъртта при неизяснени обстоятелства на руските бизнесмени Б. Патаркацишвили и А. Перепилични, загадъчното „самоубийство“ на Б.Березовски и удушаването на деловия му партньор Н.Глушков и накрая, покушението срещу живота и здравето на С.Скрипал и Ю.Скрипал.

При последния случай Лондон пренебрегна всички норми на международното право, етиката и просто здравия смисъл. Без да предяви никакви доказателства и даже без да представи никаква конкретна картина на станалото, Лондон обвини Русия за отравянето на собствените й граждани, огласи никога не използвано у нас название на химично вещество, разгърна мащабна политическа и медийна кампания. Инспирирано беше неоснователно изгонване на руски дипломати от цяла редица страни и представителства при международни организации, обявен беше комплекс от други санкционни мерки. Нашите законни искания да бъдат предоставени образци от използваното вещество бяха игнорирани.

Следственият комитет на Руската федерация възбуди наказателно дело по факта на покушението за умишлено убийство на гражданката на Руската Федерация Ю. Скрипал на 16 март т. г. и подготви съответното запитване до британската страна. Очакваме от Лондон конкретно взаимодействие в рамките на воденото разследване от нашите правни органи.

Поведението на британските власти предизвиква множество въпроси. Населението на самата Великобритания се държи в неведение относно ключовите моменти на този, обявен за представляващ сериозна заплаха инцидент, неизвестен е общия брой на пострадалите. Замълчава се информацията за дейността на разположената недалеч от Солсбъри секретна лаборатория в Портън-Даун, където както на всички е известно са се извършвали дейности по създаване на химическо оръжие. Скриват се сведения за провежданите от дадения център, съвместно с британските военни, ежегодни учения „Токсичен кинжал“, в хода на които са отработвани прийоми за борба с химично и биологично заразяване, точно преди отравянето на двамата Скрипал.

В цял свят с усилията на Лондон се разгръща кампания по формиране на абсолютната презумпция за вина на Русия. Върви съзнателно, преднамерено нагнетяване на конфронтация, демонстрация на сила до руските граници. Очевидна е линията на противодействие на политико-дипломатическото взаимодействие с цел обективно и всестранно разглеждане на инцидента в Солсбъри.

Анализът на съвкупността от всички обстоятелства свидетелства за незаинтересоваността на британските власти за изясняване на истинските мотиви и установяване на изпълнителите на престъплението в Солсбъри и ни навежда на мисълта за възможната причастност към него на специалните служби на Великобритания. Ако на руската страна не бъдат предоставени убедителни доказателства за обратното, ще считаме, че имаме работа с покушение срещу живота на наши съграждани в резултат от най-голяма политическа провокация.

Подчертаваме, че бремето на доказателствата в тази история лежи именно на британската страна.

Превод: Магдалена Желязкова, Поглед.инфо