Защо „Винету“ никога не е издавана в САЩ? Защото американците са с промити мозъци, и не вярват, че са избили индианците…

в ПО СВЕТА

Знаете ли, че най-великата книга за „Дивия Запад“, никога е издавана в САЩ

Оставете настрана факта, че Бойко Борисов я е чел, и с това я компрометира. „Винету“ на Карл Май действително е най-великата книга за индианци, доказателство за което е 200 милионният и тираж по целия свят.

Но е непозната и не е издавана в… САЩ. Въпреки че точно за там се отнася…

Знаете ли защо е така?

Защото в САЩ на населението е промит мозъкът, че винаги са „добрите и мирните“ и те правят само добро на света. Те не знаят, и не вярват, че са избили индианците.

Промивката е толкова голяма, че един от най-големите американски празници е „Денят на Благодарността“. Отбелязва се как индианци са спасили група бели заселници от глад.

Това е една от гротеските на историята – наистина са ги спасили, а после децата на тия заселници са изтребили местните.

Но в американската история това го няма. Те си мислят, че са живели мирно и щастливо с индианците и сега са изградили велико общество. Дори в някои американски филми показват индиански американци като най-големите патриоти!

„Винету“ показа агонията на една велика раса, унищожавана под настъплението на нова империя (САЩ). Показва се истината – за жестокостта на белите, и за идеализма на „червените“.

Тази книга е издадена и в Англия, просто защото… Англия не е преследвала индианците! Именно в нейните колонии в Канада са осъществени далеч по-разумни интеграционни процеси. Дори Седящият Бик – последният велик вожд, който убива главореза Кастър, дори той като го преследват… минава в Канада.

Британците издават тази книга, и тя се радва на огромен интерес.

Но в САЩ – не.

Въпреки че е шедьовър на световната литература.

Този случай илюстрира колко демагогска и промита държава е САЩ, и какво глупост е да се следва като модел за подражание…

 

Добри Божилов, Komentari.com

 

ПО ТЕМАТА:

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бизонски черепи за захар…

„Европейските ценности“ преди 500 години погубиха милиони