Законът за личните данни блокира институции

в България

Още от първия ден на действието на Новия регламент за защита на личните данни, у нас възникнаха затруднения.  В някои здравни заведения прегледите се бавят, заради попълването от пациентите на декларации, че са съгласни болницата да ползва личните им данни.

В Националната кардиологична болница са поискали от пациент от провинцията първо да дойде лично да попълни декларация за съгласие да се ползват личните му данни, след което ще му насрочат час за друга дата, което означава да пътува до столицата отново. Новите по-строги правила за защита на личните данни свариха неподготвени и някои банки, където за да се извърши превод или плащане, също трябва да се попълни лично декларация за ползването на личните данни. Според банкови служители такава декларация ще се попълва и при всяка следваща операция.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцеслав Караджов заяви, че възникналите затруднения не са заради правилата на регламента, а заради тяхното неразбиране и неправилно тълкуване. Болниците могат да изискват подписването на декларация само в случай, че личните им данни се използват за дейности, които не са свързани със здравеопазване. А банките, веднъж взели съгласието ви да ползват личните ви данни, не трябва да ви ги искат при всяка нова операция. / 19MIN.BG

Loading...

Последни от България

Отиди Горе