Загадъчните смърти на руснаци и техни приятели във Великобритания

в ПО СВЕТА

От 2000 г. във Великобритания с подозрителна редовност умират руснаци и свързани с Русия хора. За тяхната гибел американските специални служби обвиняват своите колеги от Русия

 Английският таблоид „Дейли Мейл“ изготви списък с тези смъртни случаи.

Скот Янг
Английският строителен магнат Скот Янг, любител на купоните и кокаина, се наслаждавал на живота, докато през декември 2014 г. не паднал или скочил от разкошния си дом, от четвъртия етаж. Никой не вярва, че се е самоубил. Янг бил приятел на руския олигарх Борис Березовски. В Русия перял пари и попаднал под наблюдението на руски разузнавачи. Известно е, че той бил свързан с хора, свързани с руските специални служби.

Борис Березовски
Березовски спонсорирал Владимир Путин в началото на политическата му кариера, но след това пътищата им се разминали. Бизнесменът избягал в Британия през 2003 г. През 2013 г. го открили обесен в сауната на палата му. Близкият приятел на Березовски Юрий Фелштински твърди, че самоубийството не е в характера му.

Александър Перепелични
Още един успешен бизнесмен от Русия; той избягал в Британия през 2009 г.; там сътрудничил на Бил Браудер, който разследвал данъчни машинации на руснаци. През 2012 г. на Перепелични му станало лошо вкъщи. Той излязъл да побяга, за да се освежи, и скоро бил открит мъртъв. В стомаха му открили хелземиум – отрова, която предизвиква парализа на гръбначния мозък и смърт от задушаване.

Александър Литвиненко
Бившият офицер от КГБ – А. Литвиненко, имал информация за готвено срещу Березовски покушение и с тези сведения избягал в Британия. Смята се, че е отровен с радиоактивния полоний-210, но според разследващи той търгувал с радиоактивни вещества и се облъчил.

Матю Панчер
М. Панчер е британски учен и специалист по радиоактивни вещества. Той работел за британското правителство и изследвал въздействието на полония върху хора, работили със съветско ядрено оръжие. Той установил, че Литвиненко се е облъчил с полоний-210. През 2016 г. д-р Панчер бил открит мъртъв. На тялото му открили рани от два различни ножа – на шията, на ръката и в областта на корема.

Игор Пономарьов
И. Пономарьов е руски дипломат, починал два дни преди Литвиненко. Преди смъртта си той имал намерението да се срещне с италиански следователи, които изучавали връзката на руските специални служби с организираната престъпност в Европа и Обединеното кралство. През 2006 г. той се върнал вкъщи от опера. Почувствал силна жажда, изпил три литра вода и починал. Такава жажда е характерна за отравяне с талий – радиоактивно вещество.

Гарет Уилямс
Г. Уилямс е сътрудник на GCHQ – британския център за правителствена връзка. Тази служба води радиоелектронно разузнаване и защитава правителствената информация. Десет години Уилямс работи за правителството като компютърен експерт, а след това бил командирован в Ми6 – външното разузнаване на Британия. През 2010 г. го открили мъртъв в дома му.

Бадри Патаркацишвили
Грузинско-руският милиардер, който помагал на Березовски да доведе Путин на власт, в Лондон живеел недалеч от Березовски. Британската полиция първо сметнала, че смъртта му е предизвикана от радиация, но не открили следи и делото било закрито. Според специалните служби на САЩ Патаркацишвили бил отровен, като бил предизвикан инфаркт.

Джони Еличаоф
Той бил приятел на Скот Янг. Бил член на гурманския клуб на богатите строители, които обядвали в лондонския ресторант „Чиприани“. Еличаоф починал, като скочил или паднал от покрива на търговски център в Западен Лондон.

Робърт Къртис
Още един член на клуба „Чиприани“ забогатял от недвижими имоти магнат. Той също дружил с Янг, живеел пълноценен живот; хвърлил се пред влака в метрото.

Пол Касъл
Касъл бил звезда по поло, играел с принц Чарлз, след мачовете се здрависвал с кралицата. Също бил член на клуба „Чиприани“; скочил под влака в метрото през 2010 г.

Юрий Голубев
Голубев е съосновател на „Юкос“ и е една от централните фигури в борбата за активите за нефтения гигант. Емигрирал в Британия. Открили го мъртъв; официално получил инфаркт. / Издателство „Распер“