Забранено за вегани и вегетарианци: Мислещи дървета и ревниви цветя – това не е фантастика ! (ВИДЕО)

в Любопитно
Loading...

Най-новите изследвания на учените достигнаха до поразителни резултати – растенията притежават съзнание
А може би и … душа

С помощта на съвременни свръхчувствителни прибори стана възможно твърдо да се установи, че растенията различават хората, че са чувствителни към музиката, че имат памет и възприемат чувствата – такива силни, каквито са ненавистта и любовта. Увеличават се новите доказателства за това, че растенията изпитват болка, радост и страх.

Злодеи и лечители

В далечната 1966 г. Клив Бакстър включил към растения детектор на лъжата. По неговата инструкция един от сътрудниците играел ролята на мъчител, друг – на лечител. Първият подпалвал, чупел листа и клони, вторият лекувал нанесените рани, поливал почвата, произнасял ласкави думи. В резултат растението се научило да разпознава различните хора.
Когато в стаята влизал злодеят това предизвиквало електрически скок, сякаш крещяло. Но било достатъчно в помещението да се появи лечителят и растението се успокоявало – неговата електрическа активност спадала. При това растението реагирало дори на мислите на изследователя – при мисълта за подпалване на негово листо, то отново реагирало с “висок скок”.

Така Бакстър доказа, че растенията могат да улавят електромагнитните колебания и даже да четат и разбират нашите мисли. Мнозина не повярвали на изводите на Бакстър, но безбройните опити, проведени от учени в различни страни през следващите години, дали същите резултати.

Например опитите на английския биолог Л. Уолтън също показали, че растенията са способни да запомнят своите мъчители. В един от експериментите Уолтън предложил на своя асистент да унищожи едно от растенията в стаята. Към оцелялото растение били включени електронни прибори, след което в стаята един по един влизали участниците в екснперимента. Когато влязъл “убиецът” стрелката на прибора рязко се отклонила, сякаш растението свитетел се разтреперило от страх. Вече в новото хилядолетие немски учени създадоха прибор, с помощта на който може да се чуе как растенията изразяват своите чувства. В състояние на стрес те активно отделят газ етилен. Устройството издава различни звуци в зависимост от концентрацията на този газ. Журналистите, присъствали на демонстрацията на устройството разказват, че когато от орхидеята откъсвали вечелистче тя буквално квичала от болка.

Растения меломани

Много опити, проведени в различни лаборатории по цял свят, потвърдиха: растенията са сложни организми, които имат памет, мускули, нерви и музикални способности. Те страдат от простуда, от лошо храносмилане и от …скука.

“Група учени от Тюбингенския университет успя да открие във връхчето на царевицата рецептор, аналогичен на зрителния белтък в човешките очи, който е способен да поглъща слънчевата светлина. Именно благодарение на тези очи растението може да се ориентира по слънцето. Ако връхчето е покрито растението ослепява. Такива рецептори притежават и другите растения, от което следва, че те виждат. Американци са установили, че рецептори в листата и цветчетата помагат да се определи продължителността на деня. А това влияе на времето, което растенията ще изберат, за да цъфнат”.

С това обаче човешките способности на растенията не свършват. В хода на проучванията било изяснено, че при определени култури реколтата може да бъде увеличена с 60 на сто, ако им се пуска музика. Били изясени и музикалните пристрастия на зеления свят. Оказва се, че растенията са доста сантиментални и предпочитат индийски мелодии – стеблата направо се протягали към тонколоните. С не по-малка популярност сред растенията се ползва и класическата музика. Например произведенията за орган на Бах.

Но поклонници на рок и на хеви метъл сред представителите на зеления свят няма. Леторастите линеят, листата се смаляват, а връхчетата на растенията се отклоняват от звука колкото могат по-делаче. Любопитното е, че при такова озвучаване те се нуждаят от усилени поливки.

Преди 30 години в Книгата за рекорди на Гинес попаднало името на американския фермер Дан Карлсън, който отгледал гигантско растение от вида Пасифлора, достигнало 180 см. Обикновено то не превишава половин метър. Каква била тайната му? В музиката на Бах и Вивалди, която фермерът ежедневно пускал на растението да слуша. При това я подбирал внимателно, спирайки се на произведенията за цигулка. Използвал също така и музика, напомняща гласовете на птиците.

Вече в наши дни американският изследовател Д.Милщейн издал диск с записи под названието “Музика за отглеждане на растения”. Дискът трябва да се пуска всеки ден по половин час. На озвучените поля реколтата се увеличавала с десетки проценти. Посевите са особено чувствителни към звуците с честота от 5 килохерца, в отговор на които могат да удвоят добива.

Влюбеният фикус

“Освен всичко друго растенията умеят да обичат хората. В една от лабораториите, където се изучават свойствата на растенията, работило момиче, в което се влюбил фикус.

Щом тя влизала в стаята, растението преживявало емоционален взрив. На мониторите той изглежзал като динамична синусоида с ярко червен цвят, която започвала да трепти, достатъчно било само момичето да мине покрай фикуса. Веднъж лаборантката решила да пофлиртува с колегите и растението започнало да ревнува. От неговата ревност стрелките на приборите ударили “тавана”.

В научната литература е известен следният случай. Американецът П. Совет от Ню Джърси включил към кактус детектор на лъжата и с удивление открил, че кактусът го ревнува от жената, по която той си падал. Всеки път, когато той се стягал да отиде при приятелката си, кактусът силно преживявал.

Растенията четат мислите ни

Американският психиатър Аристид Есер заедно с физика Томас Етер по някакъв повод разпитвал една жена в присъствието на включен към детектор на лъжата филодендрон и открил: растението еднозначно покзава кога жената лъже и кога казва истината.
Учените установили, че стайните растения не само внимателно следят за живеещите тук, но и умеят да четат техните мисли от големи разстояния. Веднъж, когато американецът Марсел Вогл бил на конференция в Прага, той установил телепатична връзка със своя калифорнийски приятел от град Сен Джоузи.

Растението в жилището му незабавно и ясно реагирало на мислените сигнали, които изследователят изпратил през океана. Това позволило на учените да направят извода, че растенията са способни да бъдат своеобразни приемници на биологични сигнали. При това те могат не просто да улавят мисли, но дори да изпълняват заповеди.

В това направление направил свои опити и Пол Соувин, който също достигнал до извода, че растенията могат да реагират на мислите и чувствата на човека на големи разстояния – до 200 км. Совин се опитал да използва това им качество в домашното стопанство. Той предавал мислена заповед да се отвори гаражът не директно, а чрез растение. Импулсите от цветето постъпвали в електронното устройство и вратата се отваряла. Този успех открил простор за фантазията и скоро ученият накарал растенията да упрпавляват автомобил, давайки мислени команди: “по-бавно”, “наляво”, “стоп”…

Колективна самоотбана

Зоологът от Южна Африка Ван Хален, провеждайки опити с жирафи и антилопи стигнал до извода, че някои растения си обменят информация с помощта на химически вещества. Така изследователят демонстрирал, как акациите използват етилен за жизнено важно съобщение – в случаите, когато трябва да предупредят за приближаването на опасно животно.

Хален забелязал, че жирафите са доста капризни към храната ( хапват само листа, стоящи отделно едно от друго, както и от другите акации. Докато антилопите поглъщат всичките акации подред. И умират по-често от жирафите. Но защо? В резултат на изследванията се изяснило, че изяденото дърво изпуска във въздуха етилен, с който информира близкостоящите съседни растения за опасността. И тогава листата на предупредените растения започват да изработват отрова – веществото танин, което разрушава черния дроб на преживните животни. Какво друго е това, ако не колективна самоотбрана?

Растенията могат да въздействат и на вредителите, изяждащи листата им. Биолози от университета в Торино и института “Макс Планк” в Йена открили, че почувствали опасността, опитните растения от лимски фасул започнали да издават миризма, напомняща на аромата на лавандулата. Това не само било сигнал за тревога, но извиквало поддръжка по въздух, привличайки оси – естествените врагове на вредителите. Аналогични резултати били получени при опити с царевица, червени боровинки и някои други растения.

Освен това растенията могат да симулират, че са заразени от насекоми, за да не ги изаждат. Израелски еколози неотдавна открили шушулки, стебла и цветове със странни образувания, напомнящи гъсеници, мравки и въшки.

“За насекомите, които търсят храна или място да си скрият яйцата фалшивите вредители дават знак, че конкретното растение вече е заето. Фалшивите насекоми ще отблъскват дори крупни тревоядни, каквито са елените – растенията ще им изглеждат като заразени със смърдящи или просто – неприятни на вкус вредители”.

Учените от университета в Хайфа “Ораним” намерили в Израел шест растения, правещи се на заразени. “Някои фалшификации са толкова добри, че могат да излъжат дори човека, твърди ученият Лев Ядун. Например по стъблата на маргаритките има черни точки, напомнящи мравки”, казва той.

Интелектуални дървета

Много специалисти предполагат, че растенията притежават зачатък на разум и са способни да изчисляват почти в същата степен, както и животните. Освен това растенията предвиждат възможни катаклизми и помнят какво се е случило с тях в миналото.

Академикът от Единбургския университет Тони Труевъс също смята, че растенията поглъщат информация и я преработват на почти също толкова сложно равнище, както става в мозъците на човека или животните. Следователно растенията притежават своебразна форма на интелект.

По мнението на учения дори само фактът, че на тях се пада до 99 на сто от цялата земна биомаса говори за това, че растенията далеч по-добре от другите живи същества умеят да се договарят с природата.

След многобройни изследвания учените стигат до заключението,че растенията чувства ,реагират на болка,допир,ласки,мили думи и обиди,да те имат съзнание… А може би и…душа

 

Последни от Любопитно

Отиди Горе