The Bulgarian Times

ЗЛОВЕЩО | “неутрален” пол в официалните документи в Канада е вече факт

в Свят

В документите за самоличност в Канада вече ще може да бъде вписван пол “Х” за хората, които не се идентифицират нито с мъжки, нито с женски пол
 
 Това обяви в четвъртък канадското правителство, пише сайтът lapresse.ca.

На първо време, това уточнение ще може да бъде вписвано в официалните документи на “хора, които не се идентифицират като жени (“Ж”) или като мъже (“М”)”, за да се покаже тяхното желание полът им да бъде “обозначен като “Х”, като неопределен”.

Целта е да се улесни получаването на паспорти, документи за пътуване или имиграционни документи, “които съответстват най-добре на тяхната полова идентичност”, се казва в изявление на канадското правителство.

Тези временни мерки, които влизат в сила на 31 август, ще бъдат прилагани, докато правителството “може да отпечатва документи с обозначението “Х”.

“Въвеждайки обозначението “Х” на пола в документите, издавани от правителството, ние предприемаме важна стъпка за насърчаване на равенството на всички канадци, независимо от тяхната идентичност или полово изразяване”, заяви министърът на имиграцията, бежанците и гражданството Ахмед Хюсен.

През юни Канада прие законопроект, който добавя “половата идентичност или изразяването на пола” редом с расата, религията, възрастта, пола или сексуалната ориентация сред мотивите за дискриминация, забранени от Канадската харта на правата. / ГЛАСОВЕ

Последни от Свят

Отиди Горе