Ето при какви условия отварят плажовете

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Здравното министерство на Испания одобри правилата за посещение на плажовете, до които от днес достъпът ще бъде свободен. Броят на почиващите трябва да бъде ограничен, а шезлонгите и другите плажни принадлежности – дезинфекцирани. Когато хората се разхождат край морето, трябва да се спазва разстояние между тях от два метра.

Министерството отделно заявява, че „няма научна информация за способността на корона вируса да остане активен в солената морска вода“. Препоръчва се пясъкът ежедневно да се почиства, но неговата „дезинфекция“ не е необходима, тъй като комбинираното действие на морската вода, слънчевите лъчи и високата температура успешно елиминират опасните патогени.

Испания премахва днес още ограничения, въведени в опит да бъде спряно разпространението на корона вируса. Утре се очаква официално решение за 10-дневен национален траур – най-дългия в историята на страната. В Испания епидемията отне живота на над 28 хиляди души. Взетите строги мерки вече постепенно отпадат, от 1 юли ще могат да се върнат и чуждестранните туристи.

Испания постепенно и по региони излиза от строгата карантина, въведена на 14 март. По плана от три степени голяма част от страната е на второ ниво, докато най-засегнатите зони като Мадрид и Барселона – на първото. От днес вече и там отварят паркове и музеи, както и откритите части на заведенията, разрешено е да се събират до 10 души. „Напредваме с премахване на ограниченията, но в същото време си даваме сметка, че вирусът не си е отишъл. Така че трябва да сме внимателни, когато излизаме. Например да носим маски“, смята жителка на испанската столица.

47-милионна Испания приема над 80 милиона туристи годишно. Сезон ще има и това лято, успокои премиерът Педро Санчес сектора, който осигурява 12 процента от БВП. „От юли ще бъде възобновен приемът на чуждестранни туристи в Испания. Те вече могат да планират почивките си у нас в условията на сигурност. Испания има нужда от туризма, туризмът има нужда от сигурност. Ще се погрижим за пълната безопасност на туристите, ще гарантираме също, че те няма да представляват риск“, каза Санчес. Извънредното положение в Испания е в сила до 7 юни. Общият брой на заразените от корона вирус е 235 хиляди души.