Ето как да разберем дали подслушват телефона ни

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Можете да разберете дали телефонът ви се подслушва с един много елементарен тест.

Само трябва да наберете

*#06#

На дисплея на мобилния ви телефон ще се изпишат цифри – серийният му номер на или т.нар Imei.

 Числата трябва да са 15 – ако има и с едно повече, това означава, че към апарата ви е закачено друго записващо устройство. Практиката показва, че при подслушвани телефони цифрите са между 17 и 21.

Знаци, че някой ви подслушва телефона

Службите за сигурност в различните държави често се занимават с неправомерно подслушване на телефоните. Ако искате да разберете дали телефонът ви се подслушва, обърнете внимание на това:

1. Батерията бързо се изразходва

Това е класически знак, който може да ви подскаже дали подслушват телефона ви, следете състоянието на батерията си, ако ви подслушват телефонът ви ще бъде през това време в активно състояние, което пък бързо ще изтощава батерията му. Ако обикновено батерията ви държи по 2-3 дни, а от известно време пада само за ден, това значи, че определено нещо не е наред… Замислете се!

2. Телефонът бавно се изключва

Ако на телефона му е необходимо повече време, отколкото обикновено за да се изгаси, големи са шансовете да ви подслушват. Причината е, че е необходимо повече време, за да могат всички програми за подслушване да се изключат.

3. При разговор чувате странни звуци

Ако по време на разговор долавяте странен шум или звуци, възможно е да ви подслушват.

4. Изкривяване на гласа

Ако чувате като роботизиран гласа на човека, с който говорите, е възможно разговорът ви да се записва.

5. Телефонът се държи странно

Обърнете внимание на телефона, дори и когато не го използвате, тъй като може да имате инсталиран софтуер за подслушване. Тези програми лесно се инсталират в телефоните, например чрез имейл.

bgvest.info, радио42