The Bulgarian Times

Ето как да проверите дали профилът ви във Фейсбук е сред милионите хакнати

в България/Свят
Loading...

Дали случайно не сте сред милионите потребители на Facebook, засегнати от хакерския удар?

Ето как да разберете.

1. Посетете центъра за помощ към Facebook, докато сте логнати в профила си.

2. Скролнете до най-долната секция „Is my Facebook account impacted by this security issue”? (Моят акаунт засегнат ли е от този проблем със сигурността?).

3. Тук ще видите отговор от типа на „да“ или „не“. Ако сте сред засегнатите, в своя новинарски поток (News Feed), ще получите и предупреждение от този тип.

4. Ако акаунтът ви е сред от хакнатите, то вие ще спадате към една от следните три категории:

А. Вие сте сред 15-те милиона потребители, чийто имена и имейл (и/или телефонен номер) са изтекли.

Б. Вие сте сред 14-те милиона потребители, чийто данни, плюс факти от биографията (включително потребителско име, пол, местоживеене, езици, семеен статус, религия, роден град, рождена дата, видове устройства, използвани за достъп до Facebook, образование, работа, последните 10 места на чекиране, уебсайт, хора или страници, които се следват, както и 15-те последни търсения) са изтекли.

В. Третата категория е тази на „късметлиите“. Хакерите са получили токъна за достъп на 1 млн. от потребителите от Facebook, но така и не са го използвали, за да се домогнат до личните им данни.

 

Какво трябва да направите, ако сте сред хакнатите потребители?

– Не е задължително да променяте своята парола или данни за дебитната или кредитната си карта (ако сте я въвеждали във Facebook), тъй като няма доказателства, че тази информация е била достъпна от хакерите.

– Бъдете бдителни – в близко бъдеще може да получите спам съобщения, обаждания с цел измама и др. подобни, тъй като е възможно данните ви да са продадени на съмнителни бизнес организации.

– Възможно е да получите имейл, който да ви подканва да предоставите данните си (на фалшива страница) за някой от вашите онлайн акаунти. Ако видите подозрителен имейл, който уж е изпратен от Facebook, може да проверите легитимността му тук.

– Ако спадате към група Б (с изтекли данни за вашата биография), би било хубаво да се свържете с вашата банка или с доставчика ви на мобилни услуги. Помолете ги да ви предоставят допълнителен елемент на сигурност към акаунта ви. Например пин код. Причината? Хакерите биха могли да използват тези ваши данни, за да се представят за вас и да получат достъп до акаунтите ви.

– Помислете си хубаво дали си заслужава да предоставяте личните си данни на Facebook..

АБ

ПО ТЕМАТА:

20 хиляди сътрудници на Facebook ще работят по поръчка на разузнаването на САЩ

Facebook записва движението на вашите устни

От “Facebook” признаха, че социалната мрежа е вредна за здравето

Бивши шефове във Facebook: „Мрежата е специално проектирана да се възползва от уязвимостите на човешката психика! Тя разкъсва на парчета социалната тъкан на нашето общество”

Facebook с патент за следене посредством камерата на устройството

Facebook събира информация и за офлайн живота на потребителите

Facebook спря изкуствения си интелект, излязъл извън контрол

 

Loading...

Последни от България

Отиди Горе