Ердоган обяви покупката на С-400 от Русия

в ПО СВЕТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви покупката на руските зенитни ракетни системи С-400, съобщи агенция Reuters. Държавният глава заяви, че договорът за доставка на системите за ПВО вече е подписан, предаде Лента.ru.

„Стъпките вече са предприети и документите с Русия относно С-400 са подписани. Ако бъде волята на Аллах, ще видим комплексите С-400 в нашата страна“, каза Ердоган.

По-рано беше съобщено, че условията около сделката за доставка на С-400 в Турция са съгласувани. По данни на високопоставен източник сред турските военни става въпрос са 4 дивизионни системи на обща стойност около $2,5 млрд. Два комплекса ще бъдат предадени от Русия в рамките на две години от момента на подписване на договора, а другите два ще бъдат произведени в Турция.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отказа да потвърди или опровергае информацията, дошла от турска страна. „Не коментираме“ беше всичко, което спомена по повод сключения договор, писа Лента.ru.

На 1 юни руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да продаде на Анкара ЗРК С-400. Въпросът къде да бъде локализирано производството на системите в Турция, по думите на държавния глава, трябва да определи турската отбранителна промишленост.

От своя страна шефът на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов по време на МАКС-2017 подчерта, че разширяването на производството на С-400 в Турция не е възможно.

С-400 „Триумф“ е сред най-новите руски системи за ПВО, разработена през 2000г. Тя може да се използва както за унищожаване на авиация, така и на крилати и балистични ракети на потенциалния противник. Тя поразява цели на разстояние до 250 км и на височина до 30 км. / Руски дневник