ЕнерГЕПИйната мафия ще си скъса дирника от напъване

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Втори ден поред (из)родната енерГЕПИйна мафия сътворява, каквото трябва, за да овладее позиция №1 в Европа, по най-висока борсова цена на електроенергията. По този повод ще ви покажа не едно, а няколко сравнения на борсовите цени, между деветте европейски страни, които редовно следя, не само за настоящата, но и за миналата година. Може би това ще ви помогне да добиете по-добра представа за истинските намерения и изпълнения на (из)родната енергепийна мафия? 

Данните за Норвегия, за утрешния 25-ти април са приблизителни, но не далеч от истината, заради проблем с отварянето на сайта на енергийната им борса.

За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху графиките:

Формалното оправдание на енерГЕПИйната мафия е спирането в събота, 21-ви април, на блок № 5 в АЕЦ „Козлодуй“, за планов годишен ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво. В същото време, обаче и производството, и потреблението, и износа на електроенергия са по-ниски от миналата и по-миналата години. Реален дефицит, който да повишава цената НЯ-МА. Основната и истинската причина за това е подготовката за повишаването на цените за битовите потребители от 1-ви юли.

А сега да си припомним и две картинки от миналата година?

Днес не съм настроен да се упражнявам повече в приказки. Опитайте сами?

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)