Ембриони се развиха след криогенно замразяване

в Свят
Loading...

Криогенната камера често се среща в научнофантастичните филми, но на практика знаем твърде малко за този митичен процес, чиято цел е да замрази организъм, който след това да бъде върнат към живот.

Група американски учени обаче изглежда са успели да извършат този процес с риби от вида данио, познати още като риба зебра – вид тропическа сладководна риба от семейство Шаранови.

Те са замразили ембриони на рибите, след което са ги разтопили и съживили. С това се постига успешен завършек на един процес, по който се работи повече от 60 години. Ембрионите на даниото са предпочитани за подобни експерименти, тъй като са прозрачни и лесни за наблюдение.

При замразяването им се използва температура от −196 °, която ги държи напълно замразени. След това ембрионите са разтопени с лазерен лъч, допълван от златен разтвор, който да контролира внимателно покачването на температурата, за да не с повредят ембрионите. В края на процеса около десет процента от тях били живи и се развили в следващите 24 часа. Като съотношение, това не е особено окуражаващо за човешки същества, но е начало и доказателство, че развитието на ембриона може да продължи и след период на замразяване. Поне при рибата зебра.

Иво Цеков,
Кaldata.com

Последни от Свят

Отиди Горе