Експерт от ЦРУ за The New York Times: Русия използва консулството в Сан Франциско като база за разузнаване

в Свят
Руското консулство в Сан Франциско

Решението на САЩ да закрият генералното консулство на Русия в Сан Франциско и търговското представителство в Ню Йорк «има всички признаци на мач-реванш от времето на студената война», пише The New York Times.

«Но администрацията на САЩ, явно, се стреми да ограничи негативните последствия: тя пристъпи към тази мярка като обикновено връщане към «дипломатическия паритет» между двете страни, а не като пореден залп във все по-напрегнатите отношения», считат журналистите Марк Лендлер и Хардинер Харис.

Русия отговори на това с балансирано изявление.

«Ответните мерки на администрацията на САЩ се очакваха от август, когато Русия изиска да се съкрати щатът на американската мисия на 755 човека, изразявайки неудоволствие от това, че Конгресът е въвел санкции за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г.», се казва в статията.

Държавният департамент отговори твърдо, но се постара да не изостря разногласията, подчертават авторите.

«За руската страна консулството в Сан Франциско отстъпва по важност само на ню-йорското, защото то се намира близо до Силиконовата долина», счита Евлин Фаркас, който по-рано курира политиката на Пентагона по отношение на Русия.

Според аналитиците, пише изданието, вероятно това е съдействало за корпоративен шпионаж, но и за хакерските действия на Русия в САЩ, се казва в статията.

«Предполагам, че те са използвали консулството като база за разузнавателна дейност в района на залива Сан Франциско и Силиконовата долина», казва Стивън Хол, който до неотдавна е ръководител на операциите на ЦРУ в Русия.

News Front

Loading...
loading...
loading...

Последни от Свят

Виц на деня

Лято е! Искате слънце, пясък, вода..?! БЕТОНОВ ВЪЗЕЛ набира работници! Loading... loading...
Отиди Горе