Експерти: Българските мозъци изтичат

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Стига с тези мозъци. Всичко изтече и продължава да изтича, докато правителството насочва усилията си към подмяна на работници, не към подобряване на средата.


Физически няма хора и всички трябва да бъдат вкарани в стопанския оборот, в бизнеса. В последните години на морето се вкарват 14-15 – годишни деца, пенсионери и хора с физически увреждания. Това коментира Мирослав Севлиевски.

Тези хора не достигат, защото други заминават за чужбина и мигрантите са едни от тези, които биха могли да бъдат включени, обясни той.

Според икономическия съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова в туристическия сектор масово последната заплата от сезона не се плаща. Работниците дори и да искат да си я вземат, трябва да водят дела. Това дело ще завърши след около 2 години. През това време човекът трябва да плаща държавни такси.

„Тази година беше втората, в която имаше по-сериозен наплив на хора от Украйна и в началото на сезона работодатели се оплакваха, че е трудно да накарат украинци отново да дойдат, тъй като вече знаят, че в България последна заплата не се плаща“, посочи тя.

В България внесените работници са от около 40 държави. И двамата бяха категорични, че Българските мозъци изтичат.

Решението е да се подобрят условията на труд в България, да се повишават заплатите, тъй като данните показват, че към 2016-та 83% от хората получават под средната работна заплата за България, трябва да спрем да не плащаме заплати. Вече имаме корпоративни партии в парламента, а това е в резултат на неплащане на заплати, на мачкане на работници. Това е диагноза за цялата българска икономика, е убедена Григорова.

Според Мирослав Севлиевски голям проблем в България е, че няма хора. Хората в България са малко и всички статистики го показват.

БHT1