Европейски държави отказват да плащат на Турция по споразумението за бежанците

в ПО СВЕТА
Това съобщава германското издание „Шпигел“ в свое разследване. Няколко държави от ЕС са настояли пред Брюксел средствата за Анкара да се плащат изцяло от общия европейски бюджет, предава кореспондентът на БНТ в Брюксел.

 

1/3 от трите милиарда, предоставени вече на Анкара, идват от европейския бюджет, а другите 2/3 – от държавите членки, като Германия е платила най-много пари. В писмо до Европейската комисия Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия са настояли следващите 3 милиарда евро по споразумението с Турция да се изплащат изцяло от общия европейски бюджет.

Според Шпигел обаче Жан-Клон Юнкер е отказал. На срещата във Варна председателят на Еврокомисията гарантира пред турския президент Ердоган, че следващият транш със сигурност ще бъде изплатен. Германия и други държави членки обаче се оплакват от липсата на прозрачност при изразходването на средствата от Анкара. Според Берлин парите са предназначени за хуманитарни проекти и строителството на болници и училища. Само половината от проектите обаче са били наистина осъществени, а някои, за които вече е платено, въобще на са започнати. Затова някои от държавите членки са заявили пред Брюксел, че ще отпускат средства за Анкара, само след като Европейската комисия представи подробен отчет за изразходването им. В противен случай са заплашили, че няма да плащат.

От Европейската сметна палата вече съобщиха, че до края на годината ще е готов анализът за изразходването на средствата по споразумението с Турция. / ГЛАСОВЕ