Евреите, които воюваха за Хитлер

в Свят

През 1941 г., медицински офицер извършил геройска постъпка, за която получил ордена Железен кръст от германското нацистко висше командване. В лицето на тежък обстрел от съветските войски, майор Лео Скурник, окръжен лекар, организирал евакуация на полева болница на финско-руската граница, така той спасява живота на повече от 600 мъже, включително членове на Шуцщафел, познати повече като СС.

Разбира се, това не е нещо толкова важно, защото по време на 2-та световна война са получили тази награда повече от 4 млн души, но което прави впечатление в случая е, че Скурник е евреин. И той не е единственият такъв воювал на страната на нацистите във Финландия. Имало е повече от 300 евреи на фронта.

Финландски евреи-войници пред полева синагога.

Първото военно действие на друг евреин, който станал по-известен след войната, било на Арон Ливсон през 1939 г., когато 23-годишния войник от град Визборг отишъл на фронта за да изпълни своя дълг. След оцеляването в тази битка, Ливсон бил повишен до сержант заради заслугите си срещу враговете на нацизма.

98-годишният Арон Ливсон през 2014 г.

Почти без изключение, финландските евреи, които воювали срещу руските войски са били с руски произход, и затова е било гледано от местните на тях с недоверие по време на войната.

Интересното е, че всички еврейски войници на финския фронт са имали контакти със своите близки в Полша и в други страни, които са били окупирани от нацистите. Разбира се, че са знаели за това, което се случва. Дори на едно събрание на ветераните в Тел Авив през 1946 г., почти са изхвърлили финландските евреи, обявявайки ги за предатели.

Нацисткият режим е наградил повече от 100 хиляди еврейски войници, дори такива, които вече са били в Палестина. Много хора са писали по тази тема, но никога не е ставало известно, поради разбираеми причини.

В книгата си „Хитлеровите еврейски войници“, Браян Риг пише за 1200 еврейски офицери в германските войски по време на войната. Включвайки 2-ма генерал-фелдмаршали, 15 генерали, и общо офицери командващи 150 хиляди немски войници.

Един от най-видните от тези офицери бил фелдмаршал Ерхард Милх, който тогава е бил заместник на Херман Гьоринг.

В друга своя книга, Риг е интервюирал 1671 евреи, и противно на общоприетото, разказва, че 60% от тях са твърдели, че бащите е имал главната роля за връзките на децата си с юдаизма в семействата.

Дори Хелмут Коп си спомнял как дядо му му казал, че е гой, защото баща му не бил евреин. Един ден бабата на Коп казала на съпруга си: „Това е детето на нашата дъщеря Хелен,“ но дядото провикнал „Не, това е гоя на Вилхелм.“ Хелмут Коп влязъл във Вермахта през 1941 г.

Много хора също така и никога не научиха, че „Идеалният немски войник“, образ използван от нацистите за пропагандата си, реално е бил Вернер Голдберг, който също е бил евреин.

Anony, 21.9.2017

 

Loading...
loading...
loading...

Последни от Свят

Виц на деня

Лято е! Искате слънце, пясък, вода..?! БЕТОНОВ ВЪЗЕЛ набира работници! Loading... loading...
Отиди Горе