ЕС оставя външните граници затворени поне до средата на юни

Държавите-членки на ЕС трябва да запазят външната граница на съюза затворена за всички, освен за основните пътувания, до средата на юни, заяви Европейската комисия.

В петък изпълнителната власт на ЕС покани лидерите да удължат забраната за пътуване, която вече е в сила, с още 30 дни в светлината на продължаващата пандемия на коронавирус.

Докато отделните национални правителства взимат самостоятелни решения, държавите от безпаспортното Шенгенско пространство на ЕС досега са използвали координиран подход за затваряне на европейските граници. Мнозина също така свалиха ограниченията за преминаване в други европейски страни – политика, която се разглежда в Брюксел не толкова благоприятно.

„Общата цел за ограничаване на разпространението на коронавируса чрез намалено социално взаимодействие остава“, каза Маргаритис Шинас, заместник-председател за насърчаване на европейския начин на живот.

„Въпреки напредъка в много европейски страни, ситуацията в световен мащаб е много крехка. Наложително е всяко предприето действие да става постепенно, като различните мерки се отменят в различни фази“.